sport
9

Održana druga Salcano MTB Cup UCI C2 utrka

Klix.ba
Foto: KBB "Puls"
Druga međunarodna Salcano MTB Cup utrka održana je na Betaniji u organizaciji Kluba brdskog biciklizma "Puls" i općine Centar, saopćeno je iz KBB "Puls".

Osim što se bodovalo za premijer Škoda XC ligu, utrka se nalazila i u svjetskom biciklističkom kalendaru UCI-ja sa rankingom C2 gdje je prvih 10 takmičara u muškoj i ženskoj elite kategoriji osvajao UCI bodove. Novčani nagradni fond iznosio je 1500 eura za koji su se borili 70 takmičara iz sedam zemalja.

U muškoj elite kategoriji pobjedu je odnio italijanski takmičar Marco Ticco iz tima Rudy project sa prednošću od tri sekunde ispred španskog vozača Oriola Domenech koji nastupa za tim Prima de Dalt. Između ova dva vozača bespoštedna borba se vodila svih sedam krugova, španski vozač je bio na točku čitavu utrku ali nije uspio da u samom finišu osvoji prvu poziciju.

Na trećoj poziciji završio je najbolji reprezentativac Crne Gore i sedmerostruki državni prvak Demir Mulić, kojem je ovo bila jedna od najjačih vožnji u karijeri.

Gledatelji su imali priliku uživati u ženskoj elite kategoriji gdje je pobjedu odnijela olimpijka Jovana Crnogorac najbolja biciklistkinja Srbije, kojoj je ovo bio prvi nastup nakon Olimpijskih igara u Riju. Crnogorac trenutno zauzima visoko 16. mjesto na UCI rankingu i pobjedom je opravdala status favoritkinje.

Drugo mjesto zauzela je najbolja bh.biciklistkinja Lejla Tanović koja je ujedno i najbolje rangirana domaća takmičarka na utrci. Lejla je sigurnom vožnjom čvrsto držala drugu poziciju i osvojila nove UCI bodove koji će joj donijeti napredak na svjetskoj biciklističkoj ranking listi. Veoma iskusnom vožnjom treće mjesto zauzela je državna prvakinja Makedonije Aneta Antovska.