500 takmičarki
61

Održan "Victoria Cup 2018": Praznik ritmičke gimnastike u Sarajevu

Klix.ba
Više od 500 takmičarki nastupilo je na 4. međunarodnom turniru ritmičke gimnastike "Victoria Cup 2018" održanom proteklog vikenda u sarajevskoj dvorani Ramiz Salčin.

U grupnim i individualnim vježbama učešće su uzeli klubovi Bayer 04 Leverkusen iz Njemačke, KRG Nebo iz Hrvatske, KRG Narodni dom i TiM iz Slovenije, te bh. klubovi Pirueta, Olimpic, Sloboda, GK Olimp, Željezničar, Takt, Arabesque, Bosna GYM, KRG Visoko te klub domaćim KRG Victoria.

Takmičenje je veselom muzikom numerom otvorila Merjema Alihodžić, učesnica finala poznata dječijeg muzičkog šoua u regionu i šire.

"Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim turnirom koji nas obavezuje da iduće godine idemo korak naprijed. Ovom prilikom zahvaljujemo svim takmičarakma i njihovim trenericama na učešću i cjelokupnom doprinosu. Uistinu, bio je to pravi mali praznik ritmičke gimnastike. Svakako zahvaljujemo i svim našim sponzorima koji su omogućili održavanje ovako masovnog turnira. Naša srca su puna, idemo dalje", poručila je Almedina Zajko, trenerica KRG Victoria koja je ujedno i nacionalni sudija u ovom sportu.

"Djevojčice i djevojke, posebno najmlađe članice klubova, su ostvarile zapažene rezultate i još jednom pokazale da je cijela Bosna i Hercegovina zemlja ritmičke gimnastike u kojoj živi mnogo uspješnih ritmičarki - sportskih talenata, koje vole i uživaju u ovom veoma zahtjevnom, ali lijepom sportu", saopćili su organizatori.

Klub ritmičke gimnastike Victoria Sarajevo osnovan je u septembru 2013. godine i za kratko vrijeme uspio je ostvariti značajne rezultate na domaćim, ali i međunarodnim takmičenjima. Od početnih pet, danas Victoria” broji 70 članica na koje nesebično svoje znanje i dugogodišnje iskustvo prenose Munira Zajko, predsjednica kluba, kao i trenerice Almedina Zajko i Dea Muminović.

Ritmička gimnastika je pojedinačni ili timski sport, podijeljena u pet kategorija: baby, children, kadetkinje, juniorke i seniorke. Vježba se s rekvizitima (vijača, lopta, obruč, traka, čunjevi) uz muziku. Takmičenja su podijeljena u A, B, B-light i C programe. A, B, B-light programi su pojedinačne vježbe, a C grupne vježbe. Ritmička gimnastika je vrlo zahtjevan sport koji zahtjeva i obuhvaća mnogo fleksibilnosti, baletnih i plesnih elemenata i pokreta.