{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan inkluzivni trening za djecu na tuzlanskom Tušnju

22.5.2018. u 19:18
115
5
Održan inkluzivni trening za djecu na tuzlanskom Tušnju
115
Sprovodeći strateške ciljeve Specijalne olimpijade, kojim je u periodu od 2018. do 2020. fokus usmjeren na inkluzivne sportske aktivnosti danas je na stadionu Tušanj održan inkluzivni sportski trening za učenike JU OŠ Tušanj, Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju i Servis centra Soci.
Projekat "Mladi sportaši" koji obuhvata aktivnosti djece od 2 do 7 godina, usmjeren je na razvoj motoričkih sposobnosti djece sa i bez invaliditeta, a danas su atletskim treningom obuhvaćeni elementi koordinacije, brzine, fleksibilnosti i izdržljivosti.

Učesnici današnjeg treninga su bili učenici iz JU OŠ Tušanj koje je dovela učiteljica Mirela Kravić-Žunić koja već nekoliko godina radi na inkluzivnim aktivnostima, te Sanela Mandžukić i Maja Mešanović iz Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom I tjelesnom razvoju, te predstavnice Servis centra Soci.

Treningu su prisustvovali volonteri Medicinskog fakulteta Univerziteta iz Tuzle, SV Medicus i Udruženja Parallel.

"Prije početka treninga, djeca su zajedno sklapale atletske prepone, postavljala ljestve, markere i loptice. Kroz zajedničke sportske aktivnosti želimo uticati na stvaranja pozitivnijeg socijalnog okruženja i uticati na promjenu svijesti javnosti o osobama sa poteškoćama u razvoju. Inkluzija kroz sport se pokazala uspješnom jer na najbolji način djeca sa poteškoćama u razvoju pokazuju svoje sposobnosti i vještine dok djeca bez poteškoća kroz zajedničke timske aktivnosti imaju priliku upoznati svoje vršnjake, razbiti predrasude i stvoriti prijateljstva", kazala je izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH, Kada Delić Selimović.

Projekat Mladi sportaši koji je ove godine podržan od Fondacije Metlife na najbolji način pokazuje da se sve predrasude mogu pobijediti.

Već sutra isti projekat se realizuje u Banjoj Luci u Servis centru Zvjezdice kojima će se pridružiti djeca iz obdaništa, a naredne sedmice treninzi će se održati u Lukavcu i Živinicama.

"U momentu kada Specijalna olimpijada BiH proslavlja svojih 20 godina postojanja, a svjetska organizacija Specijalna olimpijada punih 50 godina dostignut je visok nivo u poboljšavanju standarda života osoba sa poteškoćama u razvoju, te smo ubijeđeni da ćemo u Bosni i Hercegovini postići još bolje rezultate, što će u konačnici rezultirati ispunjavanju naših strateških ciljeva", saopćeno je iz SO BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: