Zetra
135

Održan 12. Međunarodni "Šestoaprilski turnir" u gađanju vazdušnom puškom

Klix.ba
U strelištu dvorane Zetra danas je u organizaciji Streljačkog kluba Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Sarajeva, održao 12. Međunarodni “Šestoaprilski turnir” za seniore i seniorke u gađanju vazdušnom puškom.

Na turniru je nastupio rekordan broj takmičara iz šest zemalja Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske i naše zemlje.

Na turniru se prvi put gađala nova olimijska diciplina Mixed Team u kojoj prema pravilima nastupaju jedna žena i jedna muškarac.

Slavili su takmičari SD Trzin (Suzana Lukić/Maj Kadunc) iz Slovenije koji su u finalnom gađanju imali 492,0 kruga. Drugo mjesto osvojila je ekipa SD Dalmacijacement (Amadea Urbas/Marin Ćerina) iz Hrvatske koja je imala 491 krug.

Treće mjesto osvojila je ekipa SD Jezero za koju su nastupli mađari (Fanni Borsos i Peter Somogyi) koji su imali 424,4 krug.

Drugog dana takmičenja na programu su discipline za žene i muškarce u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Muška ekipa domaćina SK Sarajevo je odbranila prvo mjesto osvojeno prošle godine. Drugo i treće mjesto zauzele su ekipe iz Slovenije SD Trzin i SD Jezero. Takmičarke SK Sarajevo su takođe bile uspješne te su i one osvojile prvo mjesto. Velika borba vodila se za drugo mjesto. Ipak nakon ispaljenih 360 metaka

koliko su gađale po tri takmičarke u keipi odlučilo je samo 0,7 krugova te pehar namijenjen za drugo mjesto pripao takmičarkama SD Dalmacijacement iz Hrvatske, a treće SD Jezero iz Slovenije.

Pojedinačno najbolji takmičar iz BiH bio je naš olimpijac Nedžad Fazlija koji je osvojio drugo mjesto. Zlatna medalja mu je izmakla za samo 0,4 kruga.

Tehnički rezultati

Seniori puška ekipno:

  1. SK Sarajevo (Fazlija, Džankovi, Dizdarević)
  2. SD Trzin
  3. SD Jezero

Pojedinačno:

  1. Kadunc Maj
  2. Nedžad Fazlija
  3. Klopčič Nejc

Seniorke puška ekipno:

  1. SK Sarajevo (Bjelošević, Arnautović Medina, Arnautović Aida)
  2. SD Dalmacijacement
  1. SD Jezero

Pojedinačno:

  1. Borsos Fanni
  2. Urbas Amadea
  3. Lazar Lia