"11tri Belgrade"
311

Odlični rezultati bh. triatlonaca u Srbiji, kući se vraćaju s brojnim nagradama

L. K.
Bh. triatlonci u Beogradu
Bh. triatlonci u Beogradu
Više od 500 triatlonaca iz svih dijelova svijeta sastalo se jučer u Beogradu kako bi se takmičili na Prvenstvu Srbije u triatlonu. Među takmičarima su bila i 24 učesnika iz BiH, među kojima su Nermin Palić, Timur Čerkez, Erdin Hastor, Senad Brković, Tomislav Cvitanušić...

Centralni događaj utrke bio je na Adi Ciganliji na kojoj je počeo plivački dio u Savskom jezeru, zatim se nastavljalo na biciklistički segment koji se odvijao preko Mosta na Adi i protezao glavnom savskom magistralom, da bi krajnje tačke bile kod Omladinskih brigada s jedne strane i skretanja za Železnik na drugoj strani. Trasa za trčanje bila je smještena uz rijeku Savu, ispod mostova uz ravnu stazu.

Foto: Nermin Palić
Foto: Nermin Palić

"11tri triatlon utrka u Beogradu bila je polu Ironman formata. Riječ je o 1,9 kilometara plivanja, 90 kilometara bicikla i 21,1 kilometar trčanja. Sretan sam što su na utrci bila 24 takmičara iz BiH, što je znak da triatlon u našoj državi ima mnogo bolju perspektivu nego ranije kada nas je u ovom sportu bilo mnogo manje", rekao je Palić nakon utrke.

Kaže kako je uspio ostvariti ukupni rezultat od četiri sata i 36 minuta, što je trenutno njegov najbolji rezultat u utrci ovog formata te ujedno i drugo najbolje vrijeme za BiH, odmah nakon 4 sata i 30 minuta - rekorda koji je ranije ostvario Dino Pjanić.

"Moja naredna utrka je Cres-Lošinj triatlon 6. oktobra, gdje ću završiti ovu sezonu", najavljuje sportista.

Foto: Nermin Palić
Foto: Nermin Palić

Osim Palića, takmičili su se i Erdin Hastor (4:45), Senad Brković (4:57), Timur Čerkez (5:04), Eldin Jelešković (5:05), Igor Bekić (5:11), Haris Fazlić (5:15), Dalibor Milošević (5:24), Srđan Vukadinović (5:29), Amur Bašić (5:32), Tomislav Cvitanušić (5:33), Mirza Jamaković (5:37), Dino Tabaković (5:39), Mirza Kulić (5:41), Haris Ćeremida (5:42), Faris Kreso (5:51), Orhan Galicic (5:54), Hamit Kantardžić (6:02), Edin Kolašinac (6:16), Goran Mišković (6:19), Goran Kahvedžić (6:27), Adem Balić (6:35) i Mirela Čučak (5:27).

Osim njih, odličan rezultat u štafeti za BiH su ostvarili Igor Mandušić, Mladen Stevanović i Marko Đurić. Ostvarili su rezultat od četiri sata i pet minuta te tako osvojili prvo mjesto u ukupnom poretku, što je prva pobjeda BiH u štafeti.

"Iza mene je još jedan triatlon, a s njim i novi rekord, kako za mene tako i za BiH. U nedjelju sam u Beogradu oborio svoj stari rekord na half distance triatlonu te postavio novi državni rekord u svojoj dobnoj kategoriji 18-24 u BiH. Plasirao sam se kao treći u svojoj starosnoj skupini, što je odličan rezultat, uzimajući u obzir da je ovo tek moja druga sezona u ovom sportu", kaže Čerkez.

Dodaje kako je trka prošla veoma dobro. Jutro je bilo izuzetno hladno uz temperaturu od četiri stepena celzija, što je nakon plivanja otežalo prvu trećinu od 90 kilometara bicikla.

"Ubrzo je temperatura skočila na 26 stepeni, što je dodalo dozu težine na trčanju, ali ovakav sport je sam po sebi takav da je prilagodljivost najkorisnija osobina", kaže.

Foto: Timur Čerkez
Foto: Timur Čerkez

Priču zaključuje kazavši kako mu je drago što triatlon raste te što bh. triatlonci ostvaruju sjajne rezultate na takmičenjima. Jučerašnji dan je bio odličan dan za bh. triatlon, ističe Čerkez dodajući kako je posebno ponosan na odličan rezultat Nermina Palića, ali i Erdina Hastora, Senada Brkovića te Mirele Čučak u ženskoj kategoriji.