Povodom dana grada
45

Odigran 56. Međunarodni šahovski festival Sarajevo 2019

Klix.ba
Odigran je 56. Međunarodni šahovski festival Sarajevo 2019 povodom Dana grada Sarajeva, a u organizaciji šahovskog kluba Sarajevo.

Učešće je uzelo preko 140 igrača iz Bosne i Hercegovine, regiona i drugih evropskih zemalja koji su se takmičili u seniorskoj i omladinskoj kategoriji. Na turniru su nastupila eminentna imena i to pet šahovskih velemajstora, šest internacionalnih šahovskih majstora i deset FIDE majstora.

Nakon 9 uzbudljivih kola koja su igrana po švajcarskom sistemu, pobjednik je naš srebreni olimpijac velemajstor Emir Dizdarević. Drugo mjesto je osvojio velemajstor Kadrić Denis dok je treće mjesto pripalo majstoru FIDE Burović Rijadu.

Dalje slijede velemajstor Stojanović Dalibor, Muratović Efim, Runić Zoran, velemajstor Vukić Milan, Kamberović Senad, Buljubašić Sabahudin i Jakovljević Vlado.

Četiri prvoplasirana igrača sa festivala su reprezentativci Bosne i Hercegovine sa posljednje šahovske olimpijade odigrane u gruzijskom Batumiju prošle godine.

Najuspješniji igrači sa rejtingom do 1900 ELO: Bazina Dražen

Najuspješniji igrači sa rejtingom do 2000 ELO: Redžepi Mehmedalija

Najuspješniji igrači sa rejtingom do 2100 ELO: Peštek Elvis

Najuspješniji veteran: Arapović Vitomir

Najuspješnija šahistkinja: Babić MIlana

Najuspješniji igrač ŠK Sarajevo: Strinić Halid

Najuspješniji omladinac: Radača Nasir

Najuspješnija omladinka: Babić Maša

Organizaciju ovog šahovskog festivala je u punom kapacitetu omogućio Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom.