Ženski klub "Centar Ort"
1.3k

Odbojkaško čudo iz Sarajeva: Klub nastao prije šest godina, a naredne sezone će igrati Premijer ligu BiH

K. H.
Ženski odbojkaški klub "Centar Ort", šest godina nakon osnivanja ušao je u Premijer ligu BiH
Ženski odbojkaški klub "Centar Ort", šest godina nakon osnivanja ušao je u Premijer ligu BiH
Ženski odbojkaški klub "Centar Ort" dokaz je da se uz marljiv rad, strpljenje i vjeru može "iz ničega" napraviti veliki uspjeh. Nakon što su ušli u Premijer ligu BiH, šest godina nakon osnivanja kluba, iskoristili smo priliku i razgovarali s trenerom i predsjednikom Arminom Bukvićem.

Ženski odbojkaški klub "Centar Ort" trenutno broji 150 djevojčica i djevojaka u kompletnoj školi odbojke, od kojih je njih 45 zvanično registrovano i čine selekciju tima. U školi odbojke se trenira tri puta sedmično i na četiri lokacije, odnosno u četiri osnovne škole u Sarajevu, dok se u selekciji trenira pet puta sedmično, uz utakmice koje se igraju tokom vikenda.

O kakvom klubu je riječ, a uz već spomenuti ulazak u Premijer ligu BiH, koji je ostvaren ove godine i šest godina nakon zvaničnog osnivanja kluba, najbolji je pokazatelj da su juniorke ovog tima prvakinje države, kadetkinje su viceprvakinje države, dok je pionirska selekcija prošle godine osvojila naslov prvaka BiH. Uzmemo li u obzir činjenicu da u Federaciji BiH ima registrovanih blizu 50 klubova, a u BiH blizu 100, time je ovaj uspjeh daleko veći.

Bukvić:
Bukvić: "Tu smo jedni za druge, a slobodno mogu reći da u klubu vlada porodična atmosfera"

Na putu do Premijer lige BiH klub su većinom nosile djevojčice koje su prošle kroz omladinske selekcije, a nakon nekoliko godina u kojima su se igrala samo nezvanična takmičenja, klub je zvanično registrovan 2017. godine. Zajedno su, a uz izuzetno važnu podršku roditelja koja nijednog trenutka nije izostala, prošli kroz mnogo lijepih i isto tako teških trenutaka. I puno ranije nego što je iko očekivao, pokucali su na vrata elitnog društva.

Prvi trening je slutio: Stvara se velika priča

"Ja sam se bavio odbojkom još u osnovnoj školi, a simptomatično, bilo je to u Osnovnoj školi 'Alija Nametak', koju sam pohađao i u kojoj danas radim. Počeli smo igrati odbojku zahvaljujući profesorima Hajrudinu Strojilu i Nuriji Đonlagiću, koji su bili odbojkaški treneri, a koji su nas inficirali ovim sportom. Tako je krenula ta neka ljubav prema odbojci. I kroz studije na fakultetu sporta uvijek sam težio ka usavršavanju u oblasti timskih sportova i odbojci. Tako smo startatli, u oktobru 2012. godine, baš u Osnovnoj školi 'Alija Nametak', gdje je priča i počela. Nakon pet godina te odigranih mini omladinskih liga i turnira, vidjeli smo napredak kod djevojaka i odlučili registrovati Odbojkaški klub 'Centar Ort'. Od tada, da tako kažemo, zvanično postojimo", kaže nam na početku razgovora Armin Bukvić.

Priča nam i kako je sve počelo u Osnovnoj školi "Alija Nametak" u Sarajevu, koja je generalno kroz historiju uvijek bila "odbojkaška škola". Već na prvom treningu kapacitet sale nije bio dovoljan da bi svi trenirali u realnim okolnostima i da je već tada bilo jasno da je interesovanje za odbojku ogromno. Od prvog treninga moglo se naslutiti da će ova priča izrasti u nešto veliko.

Roditelji su ti koji pružaju nesebičnu podršku svima u klubu
Roditelji su ti koji pružaju nesebičnu podršku svima u klubu

"Kada se sjetim 2012. godine i vremena kada smo pokrenuli ovu priču, ne mogu, a da ne kažem koliko je bilo važno mjesto na kojem smo počeli. Osnovna škola 'Alija Nametak' je uvijek bila poznata po kvalitetnoj odbojci, osvajali su državna i federalna prvenstva i kao da se čekao taj momenat kada će iz svega toga nastati klub. Bilo je samo pitanje vremena, a mi se i sada sjećamo vremena kada smo pričali da smo mogli imati stabilnog prvoligaša, da smo samo po jednog dječaka ili djevojčicu iz generacije prebacivali u prvi tim", kaže nam i dalje se prisjeća kako su izgledali prvi treninzi:

"Na prvim treninzima, sjećam se da smo morali zatražiti dodatne termine jer nisu svi mogli stati u salu. Sjećam se da smo kupili 10 lopti i krenuli s tom pričom, ali nas je bilo zaista previše i bilo je prijeko potrebno da odvojimo male od velikih djevojčica, kako bi treninzi imali smisla. Na početku je bilo i dječaka, a koji i danas igraju ovaj sport i dobri su odbojkaši. Kada se vratim na početak i gdje smo danas, zaista sve ima smisla."

U trenutnom timu, kaže nam Bukvić, igraju i djevojke koje su od prvog dana u klubu. S ponosom ističe da je nemjerljivo sretan što je imao priliku pratiti njihov lični i sportski napredak kroz sve ove godine i da je uzbuđen zbog svega što dolazi. Za svoj klub kaže da diše kao porodica i da je to najveća pobjeda u svemu.

Roditelji su pokretačka snaga kluba

"U trenutnom timu imamo sedam-osam djevojaka koje su od prvog dana s nama i to daje posebnu težinu našoj priči. Toliko dugo su tu, nikada nisu odustale, iako je bilo teških perioda, ali one su uvijek bile tu za klub, odbojku i za mene. Tu smo jedni za druge, a slobodno mogu reći da u klubu vlada porodična atmosfera. Kao neko ko je počeo s tim djevojkama od samog starta, a prije svega moram reći da sam jako subjektivan po pitanju toga, gledam ih kao da su moja djeca i svaki njihov uspjeh je meni kao osvajanje svjetskog prvenstva. Kako su dani prolazili, a rezultati dolazili, ni ja nisam mogao vjerovati šta nam se sve dešava. Kada dođe papir da je neko dobio poziv u reprezentaciju, a znaš da si ga ti kreirao kao igrača i radio na stvaranju te ličnosti, onda tek vidiš da si napravio dobru stvar i da sve to ide uzlaznom putanjom. I ono jako bitno, da se ne zaustavlja, već dolazi sve bolje i bolje. To je najveća motivacija. Opet kažem, vjerujem da sam subjektivan kada pričam o njihovom napretku, ali on je zaista drastičan i ja sam izuzetno ponosan na svaku svoju djevojku i na sve ono što su one ostvarile", kaže Bukvić.

Bukvić:
Bukvić: "Vjerujem da možemo očekivati još bolje dane za bh. odbojku"

Posebno je podvukao važnost roditelja u čitavom procesu koji je klub prošao, a kako je rekao, bez njihove nesebične i svakodnevne podrške, ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Uz to što su velika podrška na treninzima i utakmicama, oni su ujedno i glavni finansijeri kluba.

Dodaje nam kako su Odbojkaški klub Novi Grad i Odbojkaški klub Centar Ort posljednjih godina uzeli primat u omladinskim selekcijama u Sarajevu, Federaciji BiH i u državi BiH. Omladinski pogoni u oba kluba su, kako kaže - fantastični, a posebno je istakao atmosferu s međusobnih utakmica u kojima se u osjeti sva čar sporta i nadmetanja u istinskom fair-play duhu.

Na pitanje kako trenutno gleda na žensku odbojku u BiH, Bukvić je rekao da je ženska odbojkaška reprezentacija BiH najbolji ženski kolektiv u našoj državi, a da je ovaj sport u potpunoj ekspanziji. Posebno je oduševljen ponašanjem reprezentativki i njihovim odnosom prema mlađim igračicama.

"Mogu reći da je ženska odbojkaška reprezentacija najuspješniji kolektiv, ili ja barem tako mislim, u našoj državi. Igraju dva evropska prvenstva u nizu, imaju dvije Zlatne lige u odbojci, gdje su igrale s najboljim reprezentacijama i s tim u vezi, smijem reći da je ovaj sport u ekspanziji. Lijepa stvar je to što su reprezentativke BiH obišle sve kantone i klubove, čak su došle i na naš trening, gdje ih je dočekalo 50-60 oduševljenih djevojčica i sve su bile presretne. Iskreno, nakon toga je bilo masovnih poziva za upis novih djevojčica, a na kraju svega, mislim da - ukoliko nastavimo ovim pravcem, ženska odbojka u BiH ima lijepu pozadinu i lijepu budućnost. Razlog tome je i to što smo ranije izvozili 'dušu' okolini i to nas je vratilo nazad, najviše zbog činjenice da naše igračice igraju za druge reprezentacije. Sve su to djevojke za koje ne sumnjam da bi igrale za našu reprezentaciju, da su uslovi kod nas bili bolji. To su svjetski asovi, mada i trenutne igračice sa selektorom su svjetska klasa i čine odličnu reprezentaciju. S tim u vezi, vjerujem da možemo očekivati još bolje dane za bh. odbojku", kaže Bukvić.

Euforija pada, ozbiljnost raste

Za kraj je rekao da će svi u klubu opet biti ponizni i da je glavni cilj za prvu sezonu u Premijer ligi BiH ostanak u društvu najboljih, a da bi s nekim boljim danima i nešto većim ulaganjima ambicije kluba sigurno dodatno narasle.

Od prvog treninga moglo se naslutiti da će ova priča izrasti u nešto veliko
Od prvog treninga moglo se naslutiti da će ova priča izrasti u nešto veliko

"Kako dani prolaze, a euforija nakon ulaska u Premijer ligu pada, sve smo ozbiljniji. Uvijek smo se brinuli, moram to reći, brinuli smo se u Prvoj ligi Federacije BiH jer smo mislili da ćemo tu boraviti godinama, pa smo mislili da ćemo se boriti za opstanak u Superligi, no tu smo pokazali da smo u samom vrhu i da smo najbolji, ali sada ćemo biti skromni i reći da ćemo probati u prvoj sezoni izboriti opstanak. To bi bio prvi korak, a onda ćemo vidjeti šta možemo dalje i u budućnosti. Ukoliko se poklope neke stvari, s dolaskom generalnog sponzora i s ozbiljnijim ulaganjem institucija, posebno lokalne zajednice, te s ovim kadrom i ovakvom školom odbojke, vjerujem da možemo postaviti zdrave osnove i da možemo biti bitan faktor u ženskoj bh. odbojci", kaže za kraj razgovora Armin Bukvić.

Ženski odbojkaški klub "Centar Ort" može poslužiti kao inspiracija mnogim drugim sportskim kolektivima na koji način se može napraviti uspjeh. Sistemskim radom, uz neophodno strpljenje i veliku volju, rasli su zajedno i prvo pokucali, pa otvorili vrata elitnog društva. I tu se ne misle zaustaviti, već potpuno suprotno, samo prebaciti u brzinu više.