Veliki uspjeh odbojkašica
268

Odbojkaški savez BiH "zaprijetio" državnim institucijama: Nećemo se odazvati na prijeme

H. H.
Predsjednik OS BiH Alija Fatić i selektor Stevan Ljubičić (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Danas je na Ilidži održana konferencija za medije Odbojkaškog saveza BiH, a tema je su bili posljednji uspjesi naše ženske reprezentacija koja je izborila plasman na Evropsko prvenstvo kao i na Final Four Srebrene lige.

Predsjednik OS BiH Alija Fatić istakao je zadovoljstvo sjajnim rezultatima, istakavši da ništa nije bilo slučajno.

"Danas sam i sretan i zadovoljan što smo uspjeli po prvi put okupiti sve što vrijedi u ženskoj konkurenciji iz ino klubova. Neka niko ne misli da je ovo došlo slučajno. Projekt se radio godinu i po, a nekoliko puta sam bio u Bukureštu na razgovorima sa selektorom i pojedinim odbojkašicama. Sa selektorom sam obišao sve klubove u Evropi i okupili smo ono najbolje što BiH trenutno ima", kazao je Fatić.

Na pitanje da li su državne institucije pružile pomoć našoj reprezentaciji, predsjednik OK BiH kazao je da je samo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo uputilo prijedlog za pomoć.

"Do sada smo potrošili oko 800.000 KM, ali nije bilo pomoći državnih institucija. S današnjim datumom, nismo dobili nikakvu pomoć. Slobodno napišite da se nećemo se odazvati na prijeme u državne institucije dok nam ne uplate sredstva. S nama se ne treba se slikati niko nije učestvovao u ovome projektu. Nikad mi nije bilo jasno kako niko ne razmišlja o tome. Čestitke smo dobili, ali možemo ih samo okačiti o zid", dodao je Fatić koji se zahvalio Gradu Zenica i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću na svesrdnoj pomoći u organizaciji utakmica Srebrene lige.

Selektor Stevan Ljubičić potvrdio je Fatićeve riječi, prokomentarisavši naše šanse na predstojećem Evropskom prventsvu.

"Sve što je rekao predsjednik Fatić bilo je tako i nije bilo nimalo lako. Rezultati o svemu govore. U pogonu smo 45 dana i odigrali smo 12 zvaničnih utakmica, a savez je učinio sve da ekipa ima sve što je potrebno za optimalan rad. Prezadovoljan sam hemijom unutar ekipe, zalaganjem svih djevojka i mogučnoću da upoznam neke mlađe odbojkašice koje će i u budućnosti omogućiti da se ova priča nastavi i da ne traje samo jedne kvalifikacije."

Smotra najboljih evropskih selekcija igrat će se od 18. augusta do 4. septembra, a na njoj će prvi put u svojoj historiji nastupati i selekcija BiH. Naše odbojkašice će igrati u grupi A zajedno s domaćinom Srbijom, Azerbejdžanom, Rusijom, Belgijom i Francuskom, a sve utakmice igrat će se u Beogradu.

"Prvenstveno želim da sve igračice budu zdrave i raspoložene, a sigurno da nemamo pritiska jer se nalazimo u vrlo jakoj grupi. Isto tako, vidim šansu da ostvarimo barem jednu pobjedu", mišljenja je Ljubičić.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur čestitao je našim odbojkašicama na minulim uspjesima, istakavši da ga posebno raduje što je odbojka ponovo, nakon duže vremena, aktuelna u BiH.

Dodao je da je ponosan što će se bh. odbojkašice za EP pripremati na Ilidži, koja je postala svojevrsna oaza naših reprezentativnih selekcija i da će se domaćinski potruditi da im omoguće najbolje moguće uslove.

Reprezentacija BiH će se okupiti 21. jula u hotelu Holywood na Ilidži, gdje će se pripremati za smotru najboljih evropskih selekcija. Naša selekcija dobila je već devet poziva za prijateljske utakmice, o kojima će odlučiti čelnici OS BiH u dogovoru sa selektorom.

Podsjetimo, odbojkašice Bosne i Hercegovine, sinoćnjim trijumfom u Gradskoj areni Husejin Smajlović u Zenici protiv selekcije Estonije rezultatom 3:0 (25:9, 25:18 i 25:20), izborile su plasman za Final Four turnir CEV Srebrene lige, koji će se od 11. do 13. juna igrati u Mariboru (Slovenija).

BiH i Portugal će večeras (20.00 sati), u posljednjem meču turnira u Zenici, igrati za prvo mjesto u grupi B.