Protiv Rumunije
500

Odbojkašice BiH danas u Lukavcu igraju meč za historijski plasman na Evropsko prvenstvo

Piše: N. K.
Ženska odbojkaška reprezentacija BiH
Ženska odbojkaška reprezentacija BiH
Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas od 17:00 sati u Lukavcu igra odlučujući susret u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo protiv selekcije Rumunije.

Izabranice selektora Gorana Nešića su nakon nedavne pobjede u Latviji rezultatom 3:0 te domaćeg poraza Rumunije od Španije 3:2 došle u priliku da u meču s direktnim konkurentom za drugo mjesto u grupi F ostvare historijski uspjeh.

Naime, ukoliko zaigraju na Evropskom prvenstvu, koje će se ove godine održati u četiri zemlje (Turska, Poljska, Mađarska i Češka), bit će to prvi put izboreno učešće na jednom prvenstvu Starog kontinenta.

Bilo koja pobjeda nad Rumunkama naš tim vodi na Evropsko prvenstvo i sigurno da bi plasman bio od velikog značaja za Odbojkaški savez i odbojku u Bosni i Hercegovini.

Naše odbojkašice su na početku kvalifikacija nakon preokreta savladale Rumunke u gostima 3:2, ali se radi o kvalitetnoj ekipi koja se na ranking listi Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) nalazi na 11 mjesta boljoj poziciji u odnosu na BiH.

Inače, selekcija Španije vodi na tabeli uoči susreta posljednjeg, 6. kola kvalifikacija s 11 bodova, druga je Rumunija s istim brojem bodova, treća je BiH s osam, dok je Latvija četvrta bez bodova.

Plasman na Evropsko prvenstvo ove godine osigurat će dvije najbolje ekipe iz grupe.

Osim duela u Lukavcu, u našoj grupi će snage odmjeriti Španija i Latvija te bi sve osim pobjede favorizovanih Španjolki bila senzacija.

Meč između BiH i Rumunije igra se danas od 17:00 sati, uz direktan prijenos na televiziji Sport Klub 3.