"Odluka života"
1.8k

Odbojkaši Srbije napustili turnir jer su trebali igrati s Kosovom, smatraju ih "herojima"

D. P.
Odbojkaši su završili na devetom mjestu (Foto: Prva TV/Screenshot)
Odbojkaši su završili na devetom mjestu (Foto: Prva TV/Screenshot)
Reprezentativci Srbije u odbojci na pijesku Vukašin Rajković i Marko Makarić privukli su mnogo pažnje nakon što su odbili nastupiti protiv Kosova na Balkanskom prvenstvu.

Kada su saznali da će igrati protiv Kosova, Rajković i Makarić su odlučili da ne žele nastupiti. Bila je to teška odluka, a na kraju su završili na devetom mjestu na Balkanskom prvenstvu.

"Kada smo saznali za Balkansko prvenstvo, znali smo da je jedna njihova ekipa tamo. Organizatori su znali kakva je situacija i sklonili su nas žrijebom. Mi smo pobijedili u prvom kolu, a oni su izgubili. Pred nama je bio meč protiv Turske. Znali smo da ako izgubimo od Turske idemo na njih. Cilj nam je bio da pobijedimo Tursku, čak i da osvojimo prvenstvo Balkana. Tako smo i ušli u meč. Izgubili smo i znali smo šta nas čeka. Desio se scenario koji nismo priželjkivali. Medalja je bilo ranije, doći će ih još", rekao je Rajković na gostovanju u programu Prva TV.

Srbijanski odbojkaši dobili su veliku podršku u svojoj zemlji zbog ovog poteza te navode da je osjećaj kao da su osvojili turnir.

"Hvala našem narodu koji nam je dao publicitet, da se čuje za ovo. Dobili smo veliku podršku od porodice, prijatelja... Imam sigurno preko 100 poruka ljudi koje ne poznajem, a koji su mi pisali da smo osvojili turnir. I ja imam taj osjećaj, kao da smo osvojili turnir, a ne da smo završili deveti. Narod je u nama vidio neku energiju, sada imamo još više motiva da postignemo sve što nam je u planu", ispričali su odbojkaši.

Naglasili su da je cilj ostvariti plasman na Olimpijske igre te da je ovo bila najvažnija odluka u karijeri.