sport
0

Odbojkaši BiH obećali peto evropsko zlato

FENA
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci od 3. do 9. septembra u mađarskom gradu Nyiregyhaza jurišat će na peti uzastopni naslov najbolje ekipe na Starom kontinentu.

Aktualni svjetski, evropski i paraolimpijski prvaci uspješno su okončali dvije faze priprema u Jablanici i Berlinu i s optimizom putuju u Mađarsku.

Selektor Mirza Hrustemović na danšnjoj pres-konferenciji izrazio je zadovoljstvo formom i zalaganjem svih igrača u pripremnoj fazi.

"Na EP putujemo spremni da odbranimo zlato. Na pripremama u Berlinu pokazali smo vrhunsku formu. U prijateljskim susrtima dva puta smo ubjedljivo nadigrali Nijemce, koji bi nam u Mađarskoj trebali biti najveći rivali. Upravio s Nijemcima naša je ekipa igrala dva zadnja finala na EP-u, u finskoj Laparanti i njemačkom Leverkusenu", kazao je Hrustemović.

Kapiten reprezentacije Sabahudin Delalić naglasio je da su svi igači spremni i motivirani da osvoje novo zlato.

"Iako će EP biti najjače dosad, uvjeren sam da ćemo odbraniti titulu. Sve osim zlata za nas bi u ovom trenutku bio neuspjeh. Pored Nijemaca najjaču konkurenciju vidim u ekipama Rusije, Holandije, Hrvatske i Mađarske, koje će se boriti za drugo mjesto i nastup na Paraolimpijskim igrama u Pekingu", kazao je Delalić.

Na EP-u učestvovat će 12 reprezentacija podijeljenih u dvije grupe. Odbojkaši BiH igrat će u A-grupi sa selekcijama Mađarske, Grčke, Hrvatske, Velike Britanije i Latvije, dok su B-grupi Holandija, Ukrajina, Njemačka, Rusija, Poljska i Srbija, za koju će nastupiti igrači iz Republike Srpske.

Boje reprezentacije BiH na EP-u branit će: Sabahudin Delalić (kapiten), Asim Medić, Dževad Hamzić, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, Zikret Mahmić, Adnan Manko, Ismet Godinjak, Hidajet Jusufović, Mirzet Duran, Esad Durmišević, Ejub Mehmedović i Nedžad Salkić.

U uvodnom susretu ekipa BiH će 4. septembra igrati sa selekecijom Hrvatske. Finalni meč je na programu 8. septembra.

Za vrijeme takmičenja u bit će održana sjednica Evropske asocijacije sjedeće odbojke (ECVD) na kojoj će biti određen domaćin narednog EP-a 2009. Direktor reprezentacije Mehemed Čolić najavio je, da će BiH podnijeti kandidaturu, s velikom vjerovatnoćom da dobije organizaju ovog takmičenja, koje bi se nakon 1999. godine po drugi put održalo u Sarajevu.