sport
0

Odbojkaši BiH na kvalifikacijskom turniru u Mađarskoj, odbojkašice u Crnoj Gori

FENA
U Luksemburgu je danas obavljeno žrijebanje za turnire prve, druge i treće runde kvalifikacija evropskog odbojkaškog prvenstva 2015. godine za seniore i seniorke.

Muška i ženska seniorska reprezentacije Bosne i Hercegovine takmičenje će započeti od prve runde kvalifikacija koja će se odigrati od 9. do 11. maja 2014. Seniori će turnir odigrati u Mađarskoj, dok će seniorke gostovati na turniru u Crnoj Gori.

Muška reprezentacija BiH svrstana je u grupi 2 sa selekcijama Mađarske, Švicarske i Norveške. U grupi 1 su selekcije Izraela, Luksemburga, Moldavije i Litvanije, a u grupi 3 selekcije Makedonije, Švedske, Azerbejdžana i Gruzije.

Plasman u drugu rundu kvalifikacija izborit će prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije.

Ukoliko zauzmu prvo mjesto u grupi odbojkaši BiH plasirat će se u drugu rundu kvalifikacija u okviru koje će se odigrati dva turnira, prvi u Ukraini i drugi u Češkoj.

U slučaju da budu najbolja drugoplasirana reprezentacija plasirat će se na turnir druge runde kvalifikacija koji će se odigrati u Slovačkoj i Grčkoj, a ako budu druga najbolja drugoplasirana reprezentacija plasirat će se na turnir druge runde kvalifikacija u Danskoj i Bjelorusiji.

Ženska reprezentacija BiH nastupit će u kvalifikacijskoj grupi 2 sa selekcijama Crne Gore, Estonije i Litvanije.

U grupi 1 su Švedska, Gruzija, Latvija i Norveška.

Plasman u drugu rundu kvalifikacija osigurat će po dvije najbolje plasirane reprezentacije iz obje grupe.

Pobjednice grupa plasirat će se na turnir druge runde kvalifikacija koji će se odigrati u Češkoj i Španiji, a drugoplasirane ekipe takmičenje nastavljaju u kvalifikacionim turnirima druge runde u Austriji i Rumuniji.

U drugoj rundi kvalifikacija igrat će 24 ekipe, podijeljene u šest grupa. Plasman u drugu rundu osiguralo je 20 reprezentacija u ženskoj, odnosno 19 u muškoj konkurenciji. Preostale četiri, odnosno pet reprezentacija bit će poznate nakon turnira prve runde kvalifikacija.

Turniri druge runde kvalifikacija na rasporedu su od 22. do 25. maja i od 29. maja do 1. juna 2014. godine.

Plasman na evropsko prvenstvo osigurat će šest pobjednika grupa, dok će drugoplasirane reprezentacije izboriti plasman u treću rundu kvalifikacija.

Treća runda kvalifikacija na rasporedu je od 22. do 24. maja i od 29. do 31. maja 2015. U toj rundi odigraće se po dvije utakmice, poslije kojih će biti poznato svih 16 reprezentacija učesnica evropskog prvenstva 2015. godine.