sport
0

NS BiH: Održana press konferencija

NINA
Danas je u prostorijama Nogometnog saveza BiH održana redovna konferencija za novinare.

O aktualnoj situaciji i planovima nogometnih vrsta BiH govorili su generalni tajnik NS-a BiH Munib Ušanović, direktor nogometne reprezentacije Ahmet Pašalić te izbornici A tima BiH Blaž Slišković i Olimpijske reprezentacije U 23 Ivo Knežević Sivori.

Generalni tajnik NS-a BiH Munib Ušanović iznio je podatke o aktivnostima Saveza, naglasivši da su NS BiH i Olimpijski odbor BiH usuglasili tekst koji će u obliku Prijedloga nacrta zakona o sportu biti upućen nadležnim institucijama koje će ga uputiti na javnu raspravu u roku od 30 do 60 dana.

Novinare je najviše zanimao popis igrača najbolje bh. vrste koja će se u prijateljskom ogledu susresti s reprezentacijom Luksemburga 31. marta 2004. na gostujućem terenu i na taj način započeti pripreme za ciklus kvalifikacija za SP u Njemačkoj 2006. Selektor A tima saopštio je popis igrača na koje najozbiljnije računa, ali je dodao da u sastavljanju liste kandidata ima puno problema.

Za utakmicu s Luksemburgom kandidiraju: Tolja (Bregenz), Salihamidžić (Bayern), Bajramović (Freiburg), Grujić (Koeln), Barbarez (Hamburg), Hrgović (Wolfsburg), Musić (Modena), Konjić (Coventry), Milošević (Cercle Brugge), Bešlija (Genk), Blatnjak (Hajduk), Misimović (Bayern), Grlić (Alemania Ahen), Papac (Karnten), Bolić (Istanbulspor).

Šesnaesto ime na popisu Blaža Sliškovića je Sead Ramović, golman njemačkog Wolfsburga, s kojim će biti obavljen ozbiljan razgovor, a neophodno je preko nadležnih institucija započeti proceduru za prijam Ramovića koji ima njemački pasoš, a bh. državljanstvo.

Prema podacima kojima raspolaže Slišković, zdravstvene probleme imaju Blatnjak, Bajramović i Barbarez, te će u slučaju njihovog izostanka poziv biti upućen igračima iz Premijer lige BiH, uglavnom onima koji su i dosad nastupali za A tim, ali da će se o tome nešto više znati tek krajem ove sedmice.

"Oni igrači koji se nametnu u prijateljskim ogledima s Luksemburgom i Finskom preuzet će teret i u predstojećim kvalifikacijskim susretima sa Španijom i Srbijom i Crnom Gorom koji našu A vrstu očekuju ove jeseni", rekao je Blaž Slišković.

Pred nastupajuću prijateljsku nogometnu utakmicu olimpijskih reprezentacija BiH i Hrvatske U 23 koja će biti odigrana u Bihaću 30. marta 2004., izbornik OR BiH U 23 Ivo Knežević pozvao je sljedeće nogometaše: Alaim, Pelak, D.Mirvić, Škoro (Sarajevo), Kutlačić, Žižović, Jeftić (Rudar Uglj.), Babić, Mačkić (Borac Bl), Trkulja, Smajlović (Žepče Limorad), Avdukić (Čelik), Brnadić (Zrinjski), Kobaš (Orašje), Berberović (Osnabrück), Terkeš (Inter Zaprešić), Sarajlić (Sloboda), Ljuta (Posušje), A. Mirvić (Jedinstvo Bihać) i Dajić (Slavonija Požega).

Nakon prijateljske utakmice s prvoligašem Radničkim iz Lukavca popis je ostao kraći za Kunovca, Tadića, Karalića, Crnogorca i Nikića, koji se nisu nametnuli, te Bučinskog i Hasanovića koji su ozlijeđeni.

Knežević je izjavio da će meč protiv reprezentacije Hrvatske u Bihaću biti meč protiv jedne od najjačih evropskih ekipa U 23 i da će naš olimpijski tim pokušati izboriti što bolji rezultat protiv respektabilnog suparnika, te da će u prvom redu ići na rezultat, a ne na nadigravanje sa susjedima.