Nastupa za Srbiju
41

Novopazarka Hena Kurtagić ruši rekorde i budućnost je svjetske odbojke, želi igrati u Turskoj

D. P.
Kurtagić je najbolji srednji bloker na četiri uzastopna velika takmičenja (Foto: FIVB)
Kurtagić je najbolji srednji bloker na četiri uzastopna velika takmičenja (Foto: FIVB)
Mlada odbojkašica iz Novog Pazara Hena Kurtagić ruši rekorde u omladinskim selekcijama i proglašena je za najboljeg srednjeg blokera na Svjetskom prvenstvu za juniorke u Meksiku.

Nevjerovatno zvuči podatak da je Kurtagić osvojila to prestižno priznanje za srednjeg blokera na posljednja četiri najvažnija takmičenja, što nikada nikom nije pošlo za rukom.

Kurtagić (17) zauzela je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Meksiku, nakon poraza od Sjedinjenih Američkih Država u borbi za bronzu. U finalu je Rusija savladala Italiju u tri seta.

Kada je mlada srbijanska odbojkašica u pitanju, već važi za jednu od najtalentovanijih na svijetu i počela je rušiti rekorde u omladinskim uzrastima. Naravno, veliki talent donio je i interes svjetskih medija, pa je tako otkrila nekoliko zanimljivih činjenica.

"Prije tri ili četiri godine počela sam trenirati odbojku samo zato što sam željela imati dobru ocjenu na sportu u školi. Ne znam šta se desilo u međuvremenu, ali sam došla tu gdje jesam", poručila je Kurtagić u izjavi za Volleyballworld.

Mlada srednja blokerka trenutno je član srbijanskog OK Tent, a u budućnosti bi voljela igrati za neku veliku tursku ekipu.

"U budućnosti sanjam da igram na olimpijskim igrama i nastupam za neki od najvećih svjetskih klubova kao što su Vakifbank, Ezačibaši ili Fenerbahče. Kada to ispunim, načinit ću sebi nove ciljeve", dodala je Kurtagič.