S novim selektorom
107

Novi vjetrovi u reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci: Sve osim zlata na Euru je neuspjeh

K. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Savez BiH u sjedećoj odbojci danas je održao konferenciju za medije uoči odlaska na Evropsko prvenstvo, na kojoj je predstavljen novi selektor Ifet Mahmutović, a kako su istakli iz tabora našeg tima, zlatna medalja je postavljena kao cilj i sve drugo osim toga će biti neuspjeh.

Na početku konferencije za medije se obratio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

"U proteklom periodu naša reprezentacija u sjedećoj odbojci je, prema mom mišljenju, imala jedan izuzetno uspješan i dobar nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Bronzana medalja je još jedan u nizu trofeja koje je naša selekcija osvojila. Odlazak na Evropsko prvenstvo će biti kruna ove sezone i vjerujmo da ovi momci imaju snage i kapaciteta da se vrate s najboljim i najvećim odličjem", rekao je Avdić i nastavio:

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić (Foto: T. S./Klix.ba)

"Vlada Kantona Sarajevo će uvijek davati podršku, jer smatramo da reprezentativni sport i sve ono što je afirmativno i kvalitetno za državu BiH treba podržati."

Nakon toga riječ je dobio novi selektor Ifet Mahmutović, koji je rekao da su igrači odradili fantastične pripreme i da je oduševljen onim što je od njih vidio tokom pripremnog perioda.

"Drugi kaže da je važno učestvovati, a prvi to nikada ne govori. Ja također prihvatam takvo mišljenje. Dali smo sebi visok zadatak, vjerujem u ove momke i mislim da su spremni da vratimo 10. evropsko zlato u BiH. Imali smo vrhunske pripreme i nakon takvih priprema tražimo najveće odličje, a to je zlato. Što se tiče same ekipe, ona je spremna i misle da će sada biti drugačije i da nam reprezentacije Ukrajine, Njemačke i Rusije neće preuzeti tron, kao u protekla dva Evropska prvenstva. Spremni smo i želimo ostvariti zacrtani cilj i na Svjetsko prvenstvo otići kao zlatni iz Evrope", rekao je Mahmutović pa nastavio:

"Još jednom hvala igračima koji su vrhunski odradili završni dio priprema. Imali smo parolu da trening mora biti dva puta jači od utakmice, a ono što nas čeka na Evropskom prvenstvu je klasični trening. Zašto? Zato što smo duplo više radili i duplo više postigli i ako uspijete da vam trening bude utakmica, a utakmica trening, onda možete s psihološkog aspekta očekivati rezultat. Što se tiče kondicije, taktike i tehnike, to smo već priveli savršenstvu."

Novi selektor bh. reprezentacije Ifet Mahmutović (Foto: T. S./Klix.ba)
Novi selektor bh. reprezentacije Ifet Mahmutović (Foto: T. S./Klix.ba)

Za kraj, selektor je dodao da će sve drugo osim zlatne medalje biti neuspjeh za naš tim.

"Zacrtali smo svoj cilj, a to je zlatna medalja. Sve drugo ćemo smatrati neuspjehom", podvukao je Mahmutović.

Evropsko prvenstvo u sjedećoj odbojci će biti održano od 17. do 23. oktobra ove godine, a protivnici naše reprezentacije u grupi će biti Mađarska, Poljska i Gruzija.