sport
0

Novi uspjesi naših karatista

Klix.ba
Arnela Odžaković, članica karate kluba 'Bushido'
Arnela Odžaković, članica karate kluba 'Bushido'
Naši karatatisti nastavljaju sa žetvom medalja s najjačih međunarodnih takmičenja.

S nedavno završenog Evropskog prvenstva u Rijeci Arnela Odžaković, članica karate kluba "Bushido", najbolja juniorka BiH i sad već sportiskinja godine Kantona Sarajevo, vraća se sa dvije zlatne medalje.

Prvo je triumfovala u ekipnoj konkurenciji, zajedno s Mirsadom Suljkanović, Ivanom Jonjić i Elbinom Džafić. Predvođeni selektorom Željkom Topalovićem prošetali su se kroz konkurenciju i u finalnoj borbi slavili sa maximalnih 2:0 protiv reprezentacije Francuske.

Prvi meč Arnela je pobjedila rezultatom 8:0 prije isteka vremena, a Mirsada je slavila sa 5:3. Nakon Mirsadine pobjede uslijedilo je utrčavanje čitave reprezentacije Bosne i Hercegovine na borilište i koji su proslavili pobjedu uz pjesmu "Haajmo Bosno, Bosno, Bosno, Haajmo Hercegovinoo ..."

Dan poslije Arnela je postala vlasnica evropskog zlata i u pojedinačnoj konkurenciji preko 60kg. Na putu do pojedinačnog zlata Arnela je deklasirala sve svoje konkurentkinje. Redom su poražene reprezentativke Slovenije (6:1), Hrvatske (9:1), Njemačke (5:2), Rusije (6:2) i SCG (6:1).

Mirsada Suljkanović članica karate kluba "Sinalco" je u pojedinačnoj konkurenciji tijesno izgubila u finalu i osvojila srebrenu medalju.

Ženska juniorska reprezentacija sa selektorom Željkom Topalovićem
U konkurenciji juniora srebrena medalja Mensura Čakića (-70kg) je zaključila nastup karate reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu.

Zapažen nastup imali su Kurtagić Damir (-65kg) i Đekić Goran (-80kg) koji su se plasirali na 5 mjesto i Lushija Tarik (-60kg) koji je zauzeo 7 mjesto.

Evropsko zlato ženske juniorske reprezentacije u ekipnoj konkurenciji, zlato Arnele u pojedinačnoj konkurenciji preko 60kg, srebro Mirsade do 60kg i srebro Mensura do 70kg samo potvrđuju da je karate najtrofejniji sport u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se kontinuiranom redanju uspjeha, buđenju svijesti o važnosti finansiranja sportova u BiH i većoj zainteresovanosti sponzora za karate sport.

Adnan Beširović