Spustio se brzinom 164 km/h
0

VIDEO / Novi svjetski rekord za Heculesa u Nikaragvi

Sarajevo-x.com
Markus Stöckl u Nikaragvi je postavio novi svjetski rekord na serijskom brdskom biciklu.

Spuštajući se niz šljunčanu podlogu na obroncima aktivnog vulkana Cerro Negro u Nikaragvi Austrijanac je postigao brzinu od 164,95 km/h. Tako je ovaj 36-godišnjak srušio svjetski rekord star devet godina koji je postavio Francuz Eric Barone

Prije devet godina Francuz Eric Barone postavio je svjetski rekord na serijskom brdskom biciklu spuštajući se niz strmine vulkana Cerro Negro, međutim, neposredno nakon postavljanja svjetskog rekorda, doživio težak pad koji je naglo okončao njegovu karijeru.

Ove godine se 50-godišnji Francuz vratio na mjesto svog velikog trijumfa. Ali, ovaj put kao organizator projekta.

Ovaj put niz vulkan je jurišao Marcus Stöck, Austijanac kojeg zovu Hercules zbog svoje građe, visok je 190 cm, a težak 103 kg. Ime Markusa Stöckla već je zapisano uz jedan svjetski rekord i to onaj na snijegu – u Čileu je 2007. godine postigao brzinu od 210,4 km/h.

"Dok se spuštate niz vulkan imate osjećaj da se vozite po plaži od pijeska i šljunka nagnutoj pod uglom od 45 stepeni. Samo ako vozite jako brzo možete postignuti stabilnost", izjavio je Markus.

"Hercules" Stöckl nastavit će putovati svijetom kao event manager te vlasnik i šef "MS Evel Racing Teama". No sljedeća je na redu kategorija MTB prototype, u kojoj će također pokušati srušiti aktualni svjetski brzinski rekord, ali za to će odabrati neku drugu lokaciju.