sport
76

Novi državni rekord Amine Kajtaz: Mostarka u Dubaiju osvojila šesto mjesto na 50 m leptir

Piše: O. T.
Amina Kajtaz (Foto: EPA)
Amina Kajtaz (Foto: EPA)
Najbolja osanskohercegovačka plivačica Amina Kajtaz na Swimming World Cupu 2016 u Dubaiju oborila je državni rekord u disciplini 50 metara leptir. Prethodni rekord je bio također u njenom vlasništvu, a on sada iznosi 26.70 sekundi.

Kajtaz je jučer na istom takmičenju u disciplini 100 metara leptir oborila državni rekord s vremenom 59.51, a danas je to ostvarila i u disciplini 50 metara.

Naša 19-godišnja plivačica je najprije u kvalifikacijama s vremenom 27.07 sekundi nadmašila državni rekord koji je bio u njenom vlasništvu, a iznosio je 27.37 sekundi. U svojoj kvalifikacionoj grupi Amina je bila druga, a u ukupnom poretku prije finala čak na visokom četvrtom mjestu u vrlo jakoj konkurenciji.

Tabela nakon kvalifikacija za finale
Tabela nakon kvalifikacija za finale

U tim trenucima bila je ispred Amerikanke Katie Meili i Australke Brittany Emlslie koje su do sada već osvajale zlatna odličja na olimpijskim igrama. Meili je u štafeti 4 x 100 mješovito bila zlatna u američkom timu, dok je Elmslie osvojila ove godine, kao i prije četiri godine zlato sa australskim timom u štafeti 4 x 100 slobodnim stilom.

Finalni rezultat
Finalni rezultat

Amina je u finalu Swimming World Cupa u disciplini 50 metara leptir plivala još brže i zabilježila vrijeme 26.70 što je bilo dovoljno za šesto mjesto i novi državni rekord.

U disciplini 50 metara leptir učestvovala je ukupno 31 takmičarka.