sport
378

Novak Đoković treći put najbolji sportista svijeta

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Novak Đoković, najbolji teniser današnjice, u ponedjeljak je u Berlinu proglašen najboljim sportistom svijeta za 2015. godinu.

Ovo je treći Laureus za sjajnog tenisera, jer je 2011. i 2014. bio na vrhu. Đoković se na taj način po broju Laureusa izjednačio sa Boltom, a ispred njih je samo teniser Roger Federer, koji je četiri puta pobijedio u prestižnom izboru.

Novak je do nagrade došao u nevjerovatnoj konkurenciji. Suparnici su mu bili šampion Formule 1 Lewis Hamilton, nogometaš Barcelone Lionel Messi, najbrži čovjek svijeta Usain Bolt, izvanredni košarkaš Stephen Curry i najbolji golfer - Jordan Spieth.

Đokoviću je čestitao bivši kapiten Barcelone Carles Puyol koji je prisustvovao na ovom prestižnom događaju. Nekadašnji španski reprezentativac iskoristio je priliku da se upozna sa Novakom, što je potvrdio na Instagramu.

"Čestitam, Novače. Drago mi je da smo se upoznali", napisao je Puyol uz fotografiju sa najboljim teniserom planete.

Nagrada Laureus dodjeljuje se od 2000. godine i jedna je od najprestižnijih. Nominuju se sportisti u sedam kategorija, a zatim se bira panel od 2.000 sportskih novinara koji glasaju za nominovane. Potom članovi akademije Laureus prave konačan izbor.