sport
305

Novak Đoković proglašen za najboljeg sportistu svijeta

Klix.ba
Novak Đoković je po drugi put u karijeri pobijedio u izboru Laureus fondacije za najboljeg sportistu na planeti, a nagrada će mu biti uručena za ostvarenja u 2014. godini.

Pobjednik je proglašen u Šangaju, a žiri je istakao kako je Đoković zaslužio tu titulu jer je osvojio Wimbeldon drugi put, te je od Rafaela Nadala preuzeo prvo mjesto na svjetskoj rang listi, prenosi Blic.

Priznanje ove fondacije osvojili su i: Luis Hamilton (Velika Britanija, Formula 1) - druga titula sa 11 pobjeda; Reno Lavileni (Francuska, atletika) - nadmašio 21 godinu star svjetski rekord Sergeja Bubke u skoku s motkom; Rory McIlroy (Velika Britanija, golf) - najbolji golfer svijeta, osvojio Open i USPGA šampionat; Mark Markez (Španija, moto-trke) - osvojio drugu MotoGP svjetsku titulu sa 21 godinom; Cristiano Ronaldo (Portugal, fudbal) - osvajač Zlatne lopte za najboljeg igrača svijeta.

Novak je na početku 2012. proglašen najboljim sportistom svijeta u 2011. u izboru ove fondacije, a tada je iza sebe ostavio ostatak nominovane konkurencije, u kojoj su bili fudbaler Barselone Lionel Messi, sprinter Jusein Bolt, košarkaš Dallasa i njemačke reprezentacije Dirk Nowitzki, vozač Formule 1 Sebastian Vettel i biciklista Cadel Evans.

Ova nagrada se dodjeljuje od 2000. godine, a uručuje je fondacija Laureus, koja godišnje izdvaja oko 40 miliona eura za pomoć mladim sportistima u 91 državi.

Pobjednika bira žiri koji čine sportske legende, a pored najboljeg sportiste svijeta biraju se još i najbolja sportistkinja, najbolja ekipa, "proboj godine", povratak godine, najbolji sportista sa invaliditetom, nagrada za dobrobit sporta i drugi.

Rekorder po broju Laureus nagrada je švicarski teniser Roger Federer koji je četiri puta bio laureat, a interesantno - nikada nijedan fudbaler nije proglašen za najboljeg sportistu planete, bar ne u ovom izboru. Pobjednici su bili Tiger Woods (golf), Michael Schumaher (Formula 1), Lens Armstrong (biciklizam), Jusein Bolt (atletika), Rafael Nadal (tenis), Novak Đoković (tenis) i, prošle godine, Sebastian Vettel (Formula 1).