sport
0

Novac ide u Laktaše: Vrhunski sport u Banjoj Luci pred gašenjem

Anadolija
Sa protesta igračica Ženskog košarkaškog kluba Mladi Krajišnik (Foto: Anadolija)
Sa protesta igračica Ženskog košarkaškog kluba Mladi Krajišnik (Foto: Anadolija)
Rukometni klub Borac, Ženski košarkaški klub Mladi Krajišnik, Fudbalski klub Borac, sportski simboli Banje Luke, proživljavaju najteže dane u historiji svoga postojanja.

Sportski klubovi koji su slavu grada na Vrbasu nekada pronosili kako širom bivše SFR Jugoslavije, tako i van njenih granica, koji su dali brojne olimpijce i nosioce velikih priznanja suočeni s ogromnim finansijskim gubicima na korak su do gašenja.

Ne bude li se iznašlo dugoročno rješenje za njihovo finansiranje, smatraju sagovornici agencije Anadolija, Banja Luka bi mogla biti izbrisana s mape sportskih gradova u BiH. Problemi finansijske održivosti RK i FK Borac, jednako kao i ŽKK Mladi Krajišnik traju nekoliko godina i opstanak u vrhunskom sportu BiH, ali i nastupi u regionalnim takmičenjima i izlazak na evropsku sportsku scenu, do sada je bio moguć više zahvaljujući entuzijazmu samih igrača nego rukovodstvu ovih klubova.

Rukometaši u štrajku zbog 10 neisplaćenih plata

No, da bez novca u nedogled nema ni igre, takmičenja i rezultata jasno su demonstrirali Borčevi rukometaši koji su se umjesto pripremama za nastavak sezone, koje su trebale početi 8. januara, odlučili za štrajk dok im ne budu isplaćene minimalno tri plate.

"Svima treba da bude jasno da ovo nije atak na klupsku upravu, već jednostavno ovakvo stanje ničemu dobrom po Borac i nas igrače ne vodi. Od avgusta prošle godine nismo dobili ništa. Zato tražimo da nam se isplate tri plate od deset koliko se duguje. Dok se to ne desi nećemo početi sa radom", saopštio je kapetan RK Borac Srđan Trivundža.

Račun kluba je blokiran zbog velikih neizmirenih obaveza prema bivšem treneru kluba Draganu Markoviću i pojedinim igračima, uz to postoje neizmirene obaveze prema poreskim organima, a Borac je ostao i bez ugovora s najvećim pokroviteljem kompanijom „m:tel“.

I dok iz uprave kluba apeluju na Grad Banju Luku, Vladu RS i predsjednika Milorad Dodika da im pomognu, Miro Bijelić, rukometna legenda Banje Luke podsjeća da sunovrat RK Borac traje duže od jedne decenije. Odgovornost za to, navodi Bijelić, snose rukovodstva ovog kluba koja su često novac trošila mimo zakona, a odluke bitne za klub donosili u uskim krugovima, mimo skupštine kluba.

Izbacivanje iz Premijer lige BiH ŽKK Mladi Krajišnik za sada je spriječeno, jer je Grad Banja Luka donio odluku da plati zaostale obaveze ovog kluba prema Košarkaškom savezu BiH i kotizacija za predstojeću utakmicu sa "Orlovima", saopštio je u petak, nakon protesta košarkašica tog kluba gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović.

Istakao je da je Gradska uprava stala uz klub, koji je jedan od simbola Banje Luke, ali da neće dozvoliti da zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca sportisti postanu kolateralna šteta i da se sve slomi na njihovim leđima.

"Žao mi je što predstavnici kluba ne traže adresu za razgovor na pravom mjestu, ali to je njihov problem. Javnost treba da se zna da već tri godine nije održana sjednica Skupštine, kako bi klubom upravljali organi, a ne pojedinci", istakao je Gavranović u saopštenju za javnost.

Gavranović: Prekomjerno trošenje je krivično djelo

Uz podsjećanje da je Mladi Krajišnik dobio dio sredstava za prošlu godinu u skladu sa odlukom o izvršenju gradskog budžeta, gradonačelnik Banje Luke kazao je i da odluka jasno predviđa da će se doznaka budžetskim korisnicima vršiti u skladu sa tekućim prilivom sredstava.

"Trošenje preko toga je krivično djelo", tvrdi Gavranović.

Sportska novinarka Nina Štrkić u izjavi za AA ističe da je dio finansijskih problema u sportu vezan sa generalnim stanjem u privredi jer klubovi više nemaju generalnih sponzora.

"Niko od tih kompanija više ne pokazuje interes za takvo sponzorstvo. Što se tiče Grada Banja Luka oni su pet klubova uvrstili na listu posebnih interesa za grad, ali to ne znači da mogu pokrivati sve njihove potrebe, kao što to zbog ekonomske situacije ne čini ni ministarstvo sporta RS", pojašnjava Štrkić.

Ionako teško finansijsko stanje otežavaju i sama rukovodstva klubova, koja nemaju nikakvu strategiju razvoja klubova, smatra Štrkić.

"Kroz sve to se naravno provlači i politika i to se najbolje ilustruje kroz budžet KK Igokea iz Aleksandrovca. Budžet Igokee veći je od budžeta svih sportskih klubova u Banjoj Luci, a da ne govorimo i o postojanju sukoba interesa jednog čovjeka (predsjednika RS Milorada Dodika, op.a.) u toj priči. Sav novac namijenjen za finansiranje vrhunskog sporta ide u Laktaše, pa se dio čak odlijeva i u Beograd", navela je Štrkić.

Aleksandra Mušić, bivša košarkašica sa velikim međunarodnim iskustvom, koja je jedno vrijeme obavljala funkciju sportske direktorice Mladog Krajišnika, ističe da je stanje u tom klubu ne iznenađuje.

Uz tvrdnju da nikada nije imala mogućnost uvida u način finansiranja Mladog Krajišnika, koji joj je kao i velikom broju bivših igračica ostao dužan pozamašnu svotu novca, Mušić ističe da je konačno, nakon deset godina, došlo vrijeme "da se polože računi o poslovanju sportskih klubova u Banjoj Luci".

"Nažalost, svi ovi klubovi su od posebnog interesa za grad i ja u svojoj karijeri dugoj 18 godina ovako nešto nisam doživjela. Pored grada, koji daje budžetska sredstva, klubovi moraju naći i druge izvore finansiranja, ili funkcionisati u datim finansijskim okvirima, umjesto što se budžet stalno probija i stvaraju novi dugovi", upozorila je Mušić u izjavi za AA, dodavši:

"Planiranje, organizovanje, rukovođenje i kontrola osnovni su postulati sportskog menadžmenta, ali je moje mišljenje da je ovo stanje rezultat potpunog izostanka kontrole gdje odlaze sredstva. Voljela bih da inspekcija uđe u klubove i pregleda svaki papir, ali i obrati pažnju na igrače i igračice, jer postoje oni koji godinama nisu primali platu".

Mislim da tu posla ima i policija, kaže Mušić, naglašavajući da svi oni koji su na nezakonit način upravljali klupskim novcem, krivično odgovaraju. Jedan od načina izlaska iz krize je, dodaje, i promjena politike dovođenja igrača sa strane i njihovo plaćanje nauštrb domaćih igrača.

Dug FK Borac oko 17 miliona maraka

Fudbaleri banjalučkog Borca počeli su s pripremama za proljetni dio prvenstva. Ali i budućnost ovog kluba je na klimavim nogama. Prilikom podnošenja izvještaja o radu Upravnog odbora, predsjednik Borca u ostavci Srđan Šuput istakao je da se dug Borca kreće oko 17 miliona KM.

"Ima tu dosta poreskih obaveza, Elektrokrajini... U trenutku kada je sadašnji Upravni odbor došao u klub pa do danas Borac duguje sadašnjem i bivšem igračkom kadru, ali i stručnom štabu 585.000 KM. Blokada što od N/FS BiH, što po presudama sudova stizala je skoro svakih sedam dana. Činili smo sve što smo mogli kako bi izbjegli suspenziju i igrali utakmice", kazao je Šuput.

Strategiju izlaska iz krize stoga bi trebala naći radna grupa sa predsjednikom Područnog fudbalskog saveza Banja Luka koja će biti predstavljena na Izvještajno-izbornoj Skupštini 23. januara.