sport
0

Nova pravila oblačenja u NBA ligi

FENA
U memorandumu koji je dostavljen svim klubovima NBA lige navodi se da će od 1. novembra u najjaču košarkašku ligu biti uveden "dress code". Igrači će morati da nose odijela kada učestvuju u aktivnostima koje organizira liga, uključujući dolaske i odlaske s utakmica, kao i kada daju intervjue i učestvuju u promotivnim kampanjama.

"Ako time pokušavaju da promijene imidž lige, ja se u potpunosti slažem", izjavio je igrač Phoenix Sunsa Shawn Marion.

Neke ekipe su pravilo oblačenja i ponašanja već uveli. Trener Portlanda Nate McMillian poznat je po striktnim pravilima ponašanja koje je uveo u svoj klub. On je zabranio nošenje trake za glavu i upotrebu mobilnih telefona u klupskom autobusu.

"Važno je da igrači shvate da moraju da poštuju ligu i navijače. Moraju biti profesionalci u svakom momentu", rekao je McMillian.

Odsad će igračima biti zabranjeno da nose majice bez rukava, šorceve, majice kratkih rukava, lančiće, medaljone i privjeske preko odjevnih predmeta, naočare za sunce u zatvorenom prostoru i slušalice (ne odnosi se na klupske autobuse, avione i svlačionice).

Igrači će biti u obavezi da nose sportsku odjeću ako su na klupi a nisu u sportskoj uniformi.

Komesar Lige David Stern će u toku sljedeće sedmice objaviti spisak kazni za igrače koji se ne budu pridržavali novog pravila.