Predstavljamo
0

Zvjezdan Misimović - mozak Ćirine ekspedicije

Piše: Edin Isanović
Miroslav Blažević i Zvjezdan Misimović (Foto: Fotoservis)
Miroslav Blažević i Zvjezdan Misimović (Foto: Fotoservis)
Nacija mnogo očekuje od 27-godišnjeg igrača Wolfsburga, iznimnih tehničkih mogućnosti, znalca oko kojeg se vrti igra cijelog veznog reda. Razigrava, a izrazito je opasan iz prekida. Za nacionalne boje spreman je dati više od maksimuma, s posebnom količinom emocija, stoga je vrlo, vrlo popularan.

U posljednje vrijeme dosta se govori o nogometašima koji su rođeni u BiH (ili na bilo koji drugi način mogu igrati za našu domovinu), ali nastupaju za druge nogometne reprezentacije. Ipak, ima i obrnutih situacija. Od aktuelnih reprezentativaca jedan nogometaš se posebno ističe kvalitetom, premda nije rođen na tlu BiH. Naime, riječ je o Zvjezdanu Misimoviću (rođen je 5. juna 1982. u Munchenu). Persona koja je u vrhu svih statistika Bundeslige. Pored najvažnije sporedne stvari na svijetu veliki je ljubitelj automobila. U ranoj mladosti idol mu je bio Zinedin Zidan.

Mozak je igre bh. reprezentacije. Debitovao je za najbolju selekciju naše domovine prije pet i po godina kada smo igrali sa Makedonijom (18. februara 2004. godine). Zamijenio je Elvira Bolića u 61.minuti. Zanimljivo da je premijerni nastup upisao u zemlji svoje supruge, koja je rođena u Skoplju. Mnogi su već tada ustvrdili da je igrač pred kojim se otvara spektakularna karijera.

Ekspert je za prodor i proboj, stručnjak za kombinatoriku, velemajstor udaraca. Vrhunski tehničar. Prema mišljenju brojnih relevatnih nogometnih stručnjaka jedan je od najvrijednijih eksponata Ćirine ekspedicije.

Svoju igračku karijeru počeo je pisati u rodnom Munchenu, nastupajući za Bayern. No, u bavarskom velikanu odigrao je svega nekoliko zvaničnih utakmica. Nisu prepoznali njegov talent. Preselio je u Bochum koji je poznat po tome da pruža prilku mladim i neafirmisanim igračima. Odmah su shvatili koga imaju. U 92 utakmice, poentirao je 21 put. Igrao je odlično, pa je po okončanju sezone dobio nekoliko primamljivih ponuda. Odabrao je Nürnberg (u jednoj sezoni postigao 10 golova u 28 dvoboja), ali je nakon ispadanja u niži rang odlučio da promijeni sredinu.

Najviše zanimanja za njegove usluge pokazivali su iz HSV-a, ali kako se u to vrijeme nije znalo šta će biti sa Van der Vaartom (koji je kasnije prešao u Real) pregovori su stopirani. Priliku nije propustio trener Wolfsburga (u to vrijeme), Felix Maghat koji je obavio razgovor sa našim reprezentativcem i predočio mu da na njega računa u udarnoj postavi. Dogovor je odmah postignut, a u Wolfsburgu su se zahvalili Marcelinhu.

Stigao je među "Vukove". U zelenom dresu je za kratak period pokazao svoje veliko nogometno znanje. Fanovi sa Volkswagen-Arene na spominjanje njegovog imena dižu "palac gore".

Na kraju sezone Wolfsburg je dotakao vrh, prvi put u svojoj historiji, a Misimović je promovisan u prvog asistenta lige. Njegovim dodavanjima Felix Magath izgradio je ekipu šampionskih razmjera. Jedan je od najzaslužnijih za vrhunske partije saigrača i sunarodnjaka Edina Džeke i prvog strijelca Bundeslige, Grafitea. Gotovo perfektno ih je pronalazio u protivničkim šesnaestercima.

Treba napomenuti da je Misimović odigrao nekoliko utakmica za mlađe selekcije tadašnje Jugoslavije. Najveće zasluge za njegov dolazak u odabranu nogometnu selekciju BiH ima bivši saigrač iz Bayerna, Hasan Salihamidžić. "U klupskoj teretani prišao mi je Braco. Pitao me da li bih nastupao za reprezentaciju BiH. Moj odgovor je bio potvrdan. Ubrzo nakon toga kontaktirao me tadašnji direktor nacionalnog tima Ahmet Pašalić. Sjećam se da su od mene tražili da potpišem neki dokument kako bi ih uvjerio da se neću predomisliti. Pristao sam i na to. Ja sam čovjek od riječi. Kada dam obećanje čvrsto stojim iza svoje odluke. Kasnije je to i argumentirano", prisjećao se Misimović.

Porijeklo njegovih roditelja je iz okoline Bosanske Gradiške, mjesto Jablanica. Nije bilo problema oko dobivanja državljanstva. Za nacionalne boje spreman je dati više od maksimuma, s posebnom količinom emocija, s toga je vrlo, vrlo popularan. Svoje uspjehe pripisuje ocu koji mu je 24 sata bio na usluzi. Na početku karijere imao je problema sa viškom kilograma, pa su mu Nijemci dali nadimak zwetschge (šljivica). Pojedini stratezi nisu mu predviđali blistavu budućnost, no Zvjezdan ih je sve demantovao.

Njegov potencijal opisan je mnogo puta. Opravdano. Za vrijeme selektorskog mandata Fuada Muzurovića bio je i kapiten reprezentacije. No, nakon imenovanja Mehe Kodre za prvog šefa struke sve je šokirao odlukom da više neće igrati za nacionalnu vrstu. Uzburkao je bh. javnost. Srećom, ubrzo se predomislio. Od njega mnogo očekujemo u nastavku kvalifikacija. U reprezentativnom dresu do sada je poentirao 18 puta.

Na kraju treba podvuči da je makedonski zet jedan od najvećih aduta bh. reprezentacije koja je maksimalno podržana u javnosti. Svi se nadamo svom premijernom ukazivanju na planetarnoj smotri u državi koja ima tri glavna grada. Zvjezdan je ključna karika, veliko je bogatstvo imati takvog igrača u reprezentaciji. Sa njim smo u značajnom plusu...