Nogomet
9

Zvijezde koje je Arsenal propustio dovesti: Ronaldinho, Ibrahimović, Ronaldo...

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sve je izvjesniji prelazak Paula Pogbe iz Juventusa u Manchester United, a ovaj Francuz je samo još jedna velika zvijezda koju je Arsenal propustio dovesti.

Javnost je navikla da Arsenal, izuzev Mesuta Ozila i Alexisa Sancheza, već dugo nije doveo veliku zvijezdu na Emirates. Ovog ljeta Topnici su propustili dovesti Jamieja Vardyja koji je ostao u Leicesteru i Gonzala Higuaina koji je iz Napolija za 94 miliona eura prešao u Juventus.

Arsenal je poznat po dovođenju mladih talenata koji vremenom postanu zvijezde, ali i rijetko ostanu u Arsenalu. Arsene Wenger, trener Topnika, je tokom posljednjih godina otkrio nekoliko imena koja je imao na svom radaru i za koje se zanimao, ali koje na kraju nije uspio dovesti u svoj klub. A radi se o vrhunskim imenima...

Gareth Bale

Kada je Arsenal 2006. godine dovodio Thea Walcotta iz Southamptona, skauti su gledali i Garetha Balea koji je tada igrao na mjestu lijevog beka. Kako je Arsenal u to vrijeme imao Ashleya Colea i Geala Clichyja, smatrali su da će Bale stvarati gužvu na toj poziciji, ali niko nije računao na to da Velšanina proba u veznom redu.

"Nismo ga doveli jer smo imali Colea i Clichyja . Moram priznati da je to bila velika greška jer on može igrati i u veznom redu. Mučio se u Tottenhamu dok ga nisu premjestili u vezni red, a onda je bio izuzetno dobar. Nekada karijera igrača zavisi od pozicije na kojoj ga koristiš", kazao je Wenger 2013. godine.

Paul Pogba

Paul Pogba je 2012. godine bio igrač Manchester Uniteda, ali je odlučio napustiti klub. Arsenal je pokazao interes za mladog Francuza, ali je on vrlo brzo potpisao za Juventus.

"Stvari su se odvile vrlo brzo. Bili smo zainteresirani. Pokušali smo ga dovesti, ali je vrlo brzo potpisao za Juventus", kazao je Wenger 2014. godine.

Cristiano Ronaldo

Najveća žal Arsena Wengera je Cristiano Ronaldo. Na ljeto 2003. godine Arsenal je krenuo u pohod na Ronalda koji je igrao u Sportingu iz Lisabona. Međutim, Portugalac se preselio na Old Trafford i zaigrao za Manchester United. Ključnom osobom u ovoj priči smatra se tadašnji pomoćnik Sir Alex Fergusona na klupi Uniteda Carlos Quiroz, inače Portugalac.

"Moja najveća žal. Bio sam blizu dovođenja Ronalda. Ne samo da ga nisam doveo, nego je potpisao za United, tako da me to i danas boli", kazao je Wenger 2014. godine.

Didier Drogba

Drogba je sa svoje 23 godine igrao u Le Mansu koji se takmičio u drugoj ligi Francuske. Skauti Arsenala su ga primijetili, ali su smatrali da je prerano da ga dovode u Premiership iako je njegova cijena iznosila oko 100 hiljada funti. Drogba jekasnije u karijeri postigao 16 golova protiv Arsenala.

"Gledali smo Drogbu pažljivo dok je bio u Le Mansu i kada je vrijedio samo 100 hiljada funti. Ali smo mislili da nije spreman... Gledajući unazad, naravno da je to bila greška", kazao je Wenger 2009. godine.

Ronaldinho

Arsene Wenger je želio Ronaldinha prije nego je on prešao u Paris Saint-Germain 2001. godine. Međutim, ovaj put je problem stvarala radna dozvola koju je teško dobiti u Engleskoj. Ronaldinho tada nije imao prava na nju.

"Mogli smo dovesti Ronaldinha prije nego je stigao u PSG. Sreo sam njegovog brata mnogo prije nego je otišao u PSG. Imao je 20 godina. ali nismo ga mogli dovesti zbog pravila u Engleskoj", kazao je Wenger 2007. godine.

Zlatan Ibrahimović

Ovu priču ste vjerovatno čuli. Wenger je doveo Ibrahimovića u Arsenal dok je ovaj igrao za Malmo. Presudilo je to što Ibrahimović nije želio probu, nego gotov ugovor.

"Arsene mi je dao poznati crveni dres sa brojem 9 i imenom Ibrahimović na leđima i bio sam zadovoljan. Čak sam se i fotografisao u dresu. To je bio fantastičan trenutak za mene. Međutim, on je htio da odradim probu i ja nisam mogao vjerovati. Rekao sam mu: 'Nema šanse, Zlatan ne radi probe'", napisao je Ibrahimović u svojoj knjizi.