Upražnjava religiju
0

Zvijezda Reala reagovala na povezanost s ISIL-om: Taj gest je rasprostranjen među muslimanima

E. K.
Antonio Rüdiger optužen za ekstremizam (Foto: Twitter)
Antonio Rüdiger optužen za ekstremizam (Foto: Twitter)
Zvijezda Real Madrida Antonio Rüdiger početkom ramazana objavio je na društvenim mrežama fotografiju s namaza, dok kažiprstom desne ruke pokazuje prema gore.

Tako je Rüdiger čestitao muslimanima početak mjeseca posta, ali u svojoj domovini Njemačkoj naišao je na nevjerovatne kritike.

Nekadašnji glavni urednik Bilda Julian Reichelt je optužio njemačkog defanzivca da je njegov pozdrav povezan s ISIL-om.

"Ovaj gest su poptuno preuzeli teroristi u posljednje dvije decenije. To je bez dileme postao gest koji koristi Islamska država, kao i islamističke ubice širom svijeta. To su ljudi koji su ubijali i po Berlinu i koji donose zlo i patnju širom planete", kazao je Reichelt koji je 2021. godine bio optužen za nasilje nad zaposlenim ženama u Bildu.

Nogometaš je reagovao saopštenjem te se distancirao od bilo kakve veze s Islamskom državom te je podnio tužbu zbog njegovih riječi.

"Fotografija je na mom Instagram profilu bila jasno vidljiva 13 dana i izazvala je milione reakcija u kojima me niko nije kritikovao. Međutim, posljednjih dana pojedine osobe su iznijele poptuno neosnovane optužbe. Gestikulacija koja se vidi na fotografiji zove se tevhid i ona je u islamu simbol jedinstva sa Bogom", rekao je Rüdiger u zvaničnom obraćanju te dodao:

"Taj gest je rasprostranjen među muslimanima, a čak je i zvanično priznat kao potpuno neproblematičan od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke. Kao posvećeni musliman, upražnjavam svoju relgiiju, ali se i jasno distanciram od bilo kakvih optužbi za ekstremizam i islamizam. Nasilje i terorizam su za mene potpuno neprihvatljivi. Zalažem se za mir i toleranciju".