Izazvao oštre reakcije
0

Zvijezda Manchester Uniteda izvinila se Jevrejima zbog fotografije sa osramoćenim reperom

H. H.
Lingard (lijevo) i Rashford (desno) u društvu repera Wileyja (Foto: Twitter)
Lingard (lijevo) i Rashford (desno) u društvu repera Wileyja (Foto: Twitter)
Nogometaš Manchester Uniteda Marcus Rashford izvinio se Jevrejima nakon što se u Dubaiju fotografisao sa kontroverznim reperom Wileyjem, koji je u prošlosti izrazio antisemitske stavove.

Rashford stalno sarađuje s organizacijom UNICEF, a nerijetko je najglasniji među nogometašima u protestima protiv rasizma i zlostavljanja, ali brojni Jevreji osjetili su se uvrijeđeni nakon što se s timskim kolegom Jesseom Lingardom fotografisao sa Wileyjem.

Wiley, pravim imenom Richard Kylea Cowie, našao se na udaru javnosti 2020. godine nakon grubih antisemitskih komentara na društvenim mrežama i dva puta mu je zabranjeno korištenje Twittera.

Tada je sankcionisan zbog niza uvredljivih postova, uključujući opis Jevreja kao "kukavica i zmija".

Također, Wiley je u decembru 2021. objavio video u kojem se činilo da sugeriše da je nacistički vođa Adolf Hitler imao valjane razloge da mrzi Jevreje.

Zbog toga su Rashford i Lingard dobili velike kritike zbog fotografije s popularnim reperom, a neki su optužili Rashforda da je neiskren i doveli u pitanje njegovu podršku pokretu Black Lives Matter, što je navodno antirasistički gest.

Rashford je zatim odgovorio na post koji je objavila Jevrejska zajednica u Velikoj Britaniji, u kojem je pisalo:

"Engleski nogometaši su se fotografisali dok se zabavljaju sa osramoćenim reperom Wileyjem."

Rashford je poručio da sada razumije kontekst priče i da sve može biti pogrešno protumačeno, istakavši da ne odobrava i neće odobravati diskriminatorni jezik ili ponašanje bilo koje vrste usmjereno na jevrejsku ili bilo koju drugu zajednicu.

"Izvinjavam se zbog bilo kakvog uznemiravanja. Jednostavno smo se svi našli na istom mjestu u isto vrijeme", napisao je Rashford, a i Lingard je poručio da ne odobrava bilo koji oblik rasizma.