Važna poruka
34

Zvijezda Bayerna nosi nalakiran crni nokat, u pozadini je dirljiva priča

H. H.
Crni nokat se odnosi na kampanju "Uglađeni čovjek" (Foto:Twitter)
Crni nokat se odnosi na kampanju "Uglađeni čovjek" (Foto:Twitter)
Samo su vrlo pažljivi gledaoci na nekim od posljednjih utakmica Bayerna primijetili da je Serge Gnabry (26) imao crno ofarban nokat.

Tako je bilo i u posljednjem meču protiv Herthe u Berlinu u kojem su Bavarci slavili 4:1, a Gnabry je imao nalakiran palac na lijevoj ruci.

Slično je bilo u gostujućoj pobjedi 5;0 u Stuttgartu sredinom decembra, ali tada je u pitanju bio mali prst na lijevoj ruci.

Vjerovatno bi mnogi pomilsili da je riječ o modnom triku, ali u stvari u pitanju je simbol s važnom porukom:

Crni nokat se odnosi na kampanju "Uglađeni čovjek" organizacije "YGAP", kojom mnogi poznati muškarci žele skrenuti pažnju na zlostavljanje djece!

Nalakirani nokat predstavlja činjenicu da je, prema YGAP-u, u prosjeku jedno od pet djece prije 18. godine žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja.

Mnoge poznate ličnosti poput glumaca Chrisa Hemswortha (38) i Tylera Blackburna (35) i plivača Michaela Klima (44) već su učestvovali u kampanji za nokte. Zvijezda Bayerna Gnabry također se pojavila sa crno ofarbanim noktom.

Iza nalakiranog nokta krije se dirljiva priča. Navodi se da je jedna od djevojčica koja je spašena, u znak zahvalnosti nalakirala nokte izvršnom direktoru "YGAP-a" Elliotu Costellu. Osmogodišnjakinja je dvije godine seksualno i fizički zlostavljana u sirotištu. Costello je zato posebno pozvao muškarce (jer se u većini slučajeva radi o muškim počiniocima) da farbaju nokte kako bi skrenuli pažnju na ovakve sudbine.