Odbija se vakcinisati
18

Zvijezda Bayerna ima problema s plućima nekoliko sedmica nakon što je dobio koronu

H. H.
Kimmich je propustio susrete protiv Borussije Dortmund i Barcelone (Foto: EPA-EFE)
Kimmich je propustio susrete protiv Borussije Dortmund i Barcelone (Foto: EPA-EFE)
Nogometaš Bayerna Joshua Kimmich, koji je bio u središtu velike polemike nakon što je odbio vakcinu protiv koronavirusa van terena će biti do kraja ove kalendarske godine.

Kimmich je prethodno bio pozitivan na koronavirus zbog čega je propustio susrete protiv Borussije Dortmund i Barcelone, a sada će dodatno izbivati s terena zbog problema sa plućima.

"Dobro sam, ali zbog blagih infiltracija u plućima, trenutno se ne mogu vratiti punim treninzima. Zbog toga moram na rehabilitaciju i jedva čekam da se potpuno vratim u januaru", poručio je fenomenalni igrač Bayerna.

Kako je istakla liječnica Flaminia Ronca, sportska naučnica u istraživačkom centru Međunarodnog olimpijskog odbora u Londonu, neki sportisti su prijavili da su osjetili probleme s plućima nakon što su ih simptomi korone popustili.

Zbog toga i navijači Bayerna sumnjaju da se Kimmich suočio sa sličnim problemom.

"Nije mi dozvoljeno da se naprežem i koristim pun kapacitet pluća. Preostale tri utakmice u ovoj godini ću moći samo da gledam sa kauča i nadam se da ćemo u januaru ponovo biti zajedno", dodao je Kimmich.

Inače, nakon što se prethodno odbio vakcinisati, klub iz Minhena je premana najavama njemačkih medija kaznio Kimmicha oduzimanjem dijela plate.

U Njemačkoj se odavno raspravlja o tome da svi profesionalni nogometaši moraju ili preboljeti koronavirus ili se vakcinisati, a Bayern je odlučio da Kimmichu neće isplatiti platu za period koji je proveo u karaninu zbog toga što se odbija vakcinisati.

Prema navodima Bilda, Bayern će Kimmichu oduzeti oko 800.000 eura, a utemeljenje za tako nešto postoji i u zakonima Bavarske koji su na snazi od novembra, prema kojima poslodavci nisu dužni da isplaćuju radnike ukoliko nevakcinisani završe u karantinu, za svaki dan koji ne provedu na poslu.