Otvoreno pismo
11

Zvijezda 09 pisala Begiću: Nećemo tolerisati suđenje na našu štetu

D. B.
Elvedin Begić (Foto: F. K./Klix.ba)
Elvedin Begić (Foto: F. K./Klix.ba)
Upravni odbor FK Zvijezda 09 uputila je otvoreno pismo predsjedniku Nogometnog saveza BiH Elvedinu Begiću zbog "stalnih tendencija na štetu kluba".

Iz Zvijezde 09 tvrde da su nerijetko oštećeni zbog sudijskih odluka, a kao jedan od primjera su naveli suđenje glavnog sudije Matea Muse na utakmici 12. kola Premijer lige BiH u kojoj je Zvijezda 09 bila gost Tuzla Cityju. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

"Poštovani, vjerujemo da je vaš prioritet i prioritet svih organa takmičenja koji djeluju u Nogometnom savezu BiH osiguranje poštenog, fer i sportskog načina odigravanja mečeva Premijer lige BiH. S tim u vezi uputili smo Vam molbu za određivanje termina sastanka u najkraćem mogućem roku.

FK Zvijezda 09 je klub koji svoje obaveze, finansijske ili bilo koje druge redovno izmiruje prema savezu i njegovim organima takmičenja. Do sada smo imali korektnu saradnju s Vama i sa svim organima saveza i želimo da tako i ostane u budućnosti, ali stalne tendencije u suđenju na našu štetu na utakmicama našeg kluba u domaćem šampionatu više nećemo tolerisati.

Kao što ste i sami imali priliku vidjeti, sportska javnost zgrožena je suđenjem glavnog sudije Matea Muse koji je dijelio 'pravdu' u 12. kolu koja je odigrana u Tuzli između ekipe FK Tuzla City i naše ekipe na kojoj je ekipa FK Zvijezda 09 drastično oštećena, a to je konstatovao i Zoran Rebac, prvi potpredsjednik Komiteta za sudije i suđenje u emisiji koja je emitovana na BHT-u.

Želimo da Vas obavijestimo da je pomenuti meč i suđenje samo jedan u nizu slučajeva, jer argumentovano smatramo da smo direktno oštećeni u još najmanje tri utakmice na kojima je zbog sudijskih odluka donesenih na štetu našeg kluba krajnji rezultat bio gubitak bodova, što u tim slučajevima nije izboreno igrom na terenu od strane naših protivnika nego isključivo sudijskim greškama.

FK Zvijezda 09 je uvijek bila dobar domaćin, ali i dobar gost. Na našim mečevima nikada nije zabilježen ni najmanji incident. Sve ekipe i ostale goste smo dočekali kao najbolji domaćini, na isti način i ispratili, ali više ne možemo i nećemo biti nijemi na negativnosti usmjerene protiv našeg kluba koje su postale sve izraženije.

Želimo samo ravnopravan tretman sa svim ostalim klubovima u takmičenju Premijer lige, a posebno kada je u pitanju suđenje, jer smo bez ikakve dileme najoštećeniji klub ove sezone.

S tim u vezi, zahtjevamo da se Vi kao čelni čovjek Nogometnog saveza angažujete i iskoristite svoj autoritet kako bi FK Zvijezda 09 dobila ravnopravan tretman kao i svi drugi klubovi u našem šampionatu i kako bi nogomet, nogometna igra i igrači bili u prvom planu te kako bi se bodovi osvajali igrom, a ne suđenjem. To u većini mečeva koje je naš klub do sada odigrao nije bio slučaj i to se mora promijeniti! To je vaša dužnost silom funkcije koju obavljate, ali isto tako i moralna dužnost ukoliko ste dobronamjerni i želite bolje sutra našem nogometu.

Mi kao klub ćemo u budućnosti učiniti sve u okviru prava, propozicija i pravilnika NS BiH da izborimo ravnopravan tretman na mečevima koji slijede u domaćem šampionatu.

Želimo da Vas obavijestimo da ćemo ubuduće o svim dešavanjima na našim mečevima u šampionatu redovno obavještavati sportsku javnost putem medija bilo da je riječ o pozitivnim dešavanjima ili da je riječ o bilo kakvim anomalijama koje su se desile, naročito kada je riječ o suđenju na mečevima našeg kluba.

FK Zvijezda 09 pruža ruku saradnje za sve koji žele dobro našem našem nogometu i našem klubu i želimo Vam pomoći da odstranite sve one koji ruše autoritet nogometa", navodi se u saopćenju.

FK Zvijezda 09 se nakon 12 odigranih kola nalazi na posljednjem mjestu tabele Premijer lige BiH sa tri remija i devet poraza. Pobjedu još nije upisala.