Podnesena inicijativa
255

Zvezdi priznata titula iz 1946., Željezničar još uvijek čeka odgovor NS BiH

Piše: N. K.
Željezničar je osvojio prvenstvo NR BiH 1946. godine (Foto: I. Š./Klix.ba)
Željezničar je osvojio prvenstvo NR BiH 1946. godine (Foto: I. Š./Klix.ba)
Pravna komisija Fudbalskog saveza Srbije prihvatila je danas incijativu Crvene zvezde da joj se prizna titula prvaka iz 1946. godine, javljaju srbijanski mediji.

Naime, te godine igrala su se republička prvenstva, a najbolje ekipe kvalifikovale su u Prvu saveznu ligu Jugoslavije, čija je prva sezona odigrana 1946./47. godine.

Zvezda je početkom marta zvanično podnijeli inicijativa sa zahtjevom da Skupština FSS, kao najviši organ Saveza, prizna osvojenu titulu iz 1946. godine.

Na današnjoj sjednici Pravne komisije odlučeno je da se Zvezdi prizna titula, što će u velikoj mjeri uticati na konačnu odluku, koju u utorak donose delegati Skupštine FSS. Zvezdina titula još uvijek nije zvanična, ali će biti ako Skupština FSS-a ovu odluku Pravne komisije potvrdi da narednom zasjedanju.

Protiv ove odluke bili su Partizan i Spartak iz Subotice. Naime, u Spartaku smatraju kako njima podjednako pripada titula iz 1946. godine, pošto su oni bili pobjednici u prvenstvu Vojvodine. Spartak je tako ostvario pravo učešća u Prvoj saveznoj ligi za sezonu 1946/47., baš kao i Zvezda, koja je iste godine bila najbolja u Srbiji.

Nogometni savez Hrvatske je na isti način dodijelio još jedan trofej Hajduku budući da je ekipa iz Splita te 1946. godine bila prva u ligi Hrvatske.

Prvak prvenstva NR Bosne i Hercegovine bio je Željezničar i osvajanjem republičkog prvenstva Plavi su stekli pravo učešća u saveznom prvenstvo.

Tim s Grbavice je još 2013. godine pokrenuo priču oko priznavanja titule iz 1946. godine, a u julu prošle godine poslali su i zvanični zahtjev Nogometnom savezu BiH, potvrđeno je za portal Klix.ba iz FK Željezničar.

Međutim, odgovor na Grbavici, kako nam kažu, još uvijek nisu dobili pa se nadaju kako će prihvatanjem Zvezdine inicijative u Srbiji ubrzati i donošenje odluke za prvaka BiH iz 1946. godine.

Od tada je Željo osvojio sedam titula i najtrofejniji je bh. klub u historiji. Davne 1972. godine Plavi su postali prvaci Jugoslavije, a naslov u BiH su osvajali 1998., 2001., 2002., 2010., 2012. i 2013. godine.