Dolazi iz Leganesa
21

Zvanično: Martin Braithwaite novi nogometaš Barcelone

F. Z.
Martin Braithwaite (Foto: EPA-EFE)
Martin Braithwaite (Foto: EPA-EFE)
Barcelona je zvanično potvrdila kako je novi nogometaš ekipe s Camp Nou stadiona dosadašnji nogometaš Leganesa Martin Braithwaite, a Katalonci su za njegove usluge platili 18 miliona eura.

Nogometaš je s Kataloncima potpisao ugovor do 30. juna 2024. godine, a otkupna klauzula postavljena je na 300 miliona eura.

Riječ je o napadaču iz Danske koji je rođen 1991. godine, a u Leganes je došao na početku prošle godine. Karijeru je počeo u akademiji Sædding-Guldager Idrætsforening, a potom je prešao u redove Esbjerga. Igrao je potom u Ligue 1 u Toulouseu za koji je postigao 35 pogodaka, nakon čega je prešao u redove Middlesbrougha.

Vratio se potom u Francusku na posudbu u Bordeaux, a Žirondincima je pomogao da izbore plasman u Evropsku ligu. Od dolaska u Leganes je postigao pogotke protiv Real Madrida, Barcelone, Valencije, Seville...

Barcelona je dobila dozvolu za transfer izvan prijelaznog roka. Prema pravilima La Lige, ako je igrač povrijeđen duže od pet mjeseci, onda klub ima pravo da angažuje nogometaša koji igra u drugoj ekipi La Lige ili nogometaša koji nema ugovor izvan prijelaznog roka. Nakon što je komisija La Lige utvrdila da je Ousmane Dembele povrijeđen najmanje šest mjeseci dozvolili su Barceloni poseban transfer.