Nogomet
20

Zvanični Twitter profil na turskom jeziku: Arda Turan je za Barcelonu više od običnog igrača

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nakon što su otvorili zvanične Twitter profile na devet jezika (katalonskom, španskom, engleskom, kineskom, francuskom, portugalskom, indonežanskom, arapskom i japanskom), u Barceloni su odlučili pokrenuti zvanični Twitter profil i na turskom jeziku. Razlog je jasan - Arda Turan.

Kapiten reprezentacije Turske Arda Turan prošlog ljeta stigao je u Barcelonu za 34 miliona eura nakon što je četiri sezone proveo u Atletico Madridu s kojim je osvojio Primeru, Kup kralja, španski i evropski Super kup i Europa ligu.

Međutim, prve nastupe za Barcelonu zabilježio je tek ovog januara pošto ga Barcelona zbog FIFA-ine suspenzije nije mogla ranije registrovati.

Arda je u januaru odigrao šest utakmica za Barcelonu pri čemu je upisao dvije asistencije. Odlično se uklopio u ekipu na terenu, ali i izvan terena. U Barceloni su primijetili koliko je Arda popularan u svojoj zemlji, te koliku popularnost donosi klubu što je bio povod da otvore zvanični Twitter profil na turskom jeziku gdje će tursku javnost informisati ponajviše o Ardi.

O popularnosti Arde Turana dovoljno govori podatak da je, prema navodima na zvaničnoj stranici Barcelone, najpopularniji "tweet" koji je Barcelona objavila u 2015. godini bio upravo onaj kada su objavili transfer Arde Turana (42.000 "retweeta" i 36.000 "lajkova"). To je nadjačalo i "tweetove" o osvajanju Primere, Kupa kralja, Lige prvaka i Svjetskog klupskog prvenstva. Nevjerovatno.