Legenda kluba
9

Zukić: Sarajevo je u mom srcu, vjerujem u osvajanje trofeja Kupa BiH

Klix.ba
Jedan od najistaknutijih igrača Fudbalskog kluba Sarajevo u poslijeratnom periodu, Muhidin Zukić, odigrao je 298 zvaničnih utakmica za Bordo klub i postigao 14 golova. U dresu Bordo ekipe Zukić je osvajao trofeje, a utakmice finala Kupa u kojima je igrao, bile su povod razgovora za zvaničnu internet-stranicu.

Iako već nekoliko godina nije u aktivnom sportu, Zukić ljubav prema FK Sarajevo uvijek nosi sa sobom.

“Sarajevo je u mom srcu. U klubu sam od 80-te godine i niko ne može tu ljubav da izbriše. Drago mi je kada Sarajevo ima uspjehe na svim poljima.”, kazao je Zukić, koji je većem dijelu svoje karijere nosio i kapitensku traku Bordo kluba.

Muhidin Zukić je sa Sarajevom osvojio dva trofeja pobjednika Kupa BiH. Nastupao je 2002. godine, kada je Sarajevo u finalu Kupa BiH savladalo Željezničar. Sjajni defanzivac je postigao gol za vodstvo Bordo kluba u 10. minuti utakmice, da bi poslije Osmanhodžić u sudijskoj nadoknadi pogodio i donio veliko slavlje za hiljade navijača Bordo kluba. Nekoliko godina poslije, Zukić je nastupao i u finalu Kupa protiv Širokog Brijega, gdje je tadašnja generacija Sarajeva ostvarila historijsku pobjedu na gostujućem terenu. Bilo je to u proljeće 2005. godine.

“To su utakmice koje se ne mogu opisati. Sjetim se naravno tih finalnih susreta često. To su jedne od najboljih utakmica u mojoj karijeri. Susreti protiv Željezničara i Širokog Brijega su uvijek posebni, a te utakmice su pored trofeja, donijele klubu učešće u Evropskom takmičenju”, rekao je Zukić, dodavši:

“Teško je izdvojiti tu jednu utakmicu. Naravno, posebna je draž igrati protiv gradskog rivala, pogotovo kada ostvarite pobjedu, a utakmice protiv Širokog Brijega bile su dosta zahtjevne. Mnoge prepreke su stavljene ispred nas, koje smo uspjeli ostaviti iza sebe i osvojili smo trofej”.

U ovoj sezoni, Sarajevo će imati priliku da osvoji rekordni šesti trofej osvajača Kupa BiH, a legenda Bordo kluba vjeruje u ekipu Mehmeda Janjoša.

“Sigurno je da Sarajevo očekuje težak put do finala. Široki Brijeg se nada izlasku u Evropu preko Kupa, oni su trenutno u Ligi za opstanak, a Željezničar ide na dva kolosijeka. Ipak, vjerujem u finalu da će Sarajevo dati više od svog protivnika i da će Bordo klub osvojiti trofej.”, zaključio je Zukić.