Podcast "oPsajd"
27

Zukanović: Radio sam kao staklar, a za nekoliko godina igrao protiv Real Madrida

K. H.
Reprezentativac BiH u nogometu Ervin Zukanović otvorio je dušu u razgovoru za podcast "oPsajd" i pričao o mnogim stvarima koje je prošao tokom svoje karijere, a posebno zanimljiva priča je bila ona kako je iz Sampdorije napravio transfer u Romu.

Zukanović je na početku rekao kako se snalazi u trenutnoj situaciji u kojoj je čitav svijet pogođen pandemijom koronavirusa, a kaže da najveći žal ima što su odgođene utakmice baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo.

"Čovjek jednostavno prihvati ono što se dešava, tako je kako je, radimo ove 'online' treninge, dobili smo poziv da se vratimo u Italiju, ali još uvijek nema nikakvih zvaničnih informacija kada će se igrati. Najveći žal u svemu ovom mi je zbog odgođenog baraža za odlazak na Euro 2020. godine jer sam se posebno i fizički i psihički spremao za to, iščekivao sam te utakmice, ali na kraju je kao i sve ostalo odgođeno", kaže Zukanović.

Između mnogih zanimljivih stvari koje je prošao u karijeri, a koje možete čuti u videoklipu, govorio je i o tome kako je došlo do transfera u Romu.

"Pjanić mi je poslao poruku i rekao da se Spalletti raspituje za mene. U međuvremenu mi agent govori da me Roma želi dovesti, sve to mi je bilo zaista nevjerovatno. Ujutru sam otišao na aerodrom i spremao se za put u Stuttgart, uvijek mi je bila želja igrati u Bundesligi, ali nešto u meni mi je govorilo da to neće biti to. Kada sam odustao od te ideje, vratio sam se kući, a već u nastavku dana sam saznao za taj interes Rome, putovao za Rim i spremao se za potpis ugovora. Spalletti mi je odmah u početku rekao da sam došao kao zamjena za Rudigera i Manolasa, što sam prihvatio, ali kada sam upisao nekoliko uzastopnih nastupa, posebno protiv Reala u Madridu u Ligi prvaka, shvatio sam da je to nivo na kojem mogu igrati. Poslije toga, bilo mi je teško sjediti na klupi, a znao sam da mogu igrati. Ubrzo je stigla ponuda od Atalante i odlučio sam otići na posudbu u Atalantu", kazao je Zukanović.

Nakon toga, on se osvrnuo na reprezentativnu karijeru, a kaže da je možda i najveći problem naše reprezentacije mentalitet.

"Prihvatio sam odluku Prosinečkog da me ne zove više u reprezentaciju s profesionalne strane. Bilo mi je malo žao što mi nije odgovorio na poziv i poruku koju sam mu poslao, ali sam svejedno prihvatao odluku. Teško je govoriti o porazima u kvalifikacijama, u Ligi Nacija smo bili jedna ekipa, a u kvalifikacijama druga. Ne znam šta se desilo, jednostavno smo izgubili ono što smo imali. Možda smo se i bolje trebali prilagoditi protivnicima protiv kojih smo igrali, ali ipak mislim da je najviše stvar mentaliteta", kaže Zukanović.

Nakon toga se osvrnuo na odluku iz 2014. godine tadašnjeg selektora Safeta Sušića koji ga nije poveo u Brazil, što je najveći žal u karijeri Ervina Zukanovića.

"Bilo je teško. Igrao sam neke utakmice u kvalifikacijama, čak i onu ključnu protiv Grčke u Zenici, ali eto, sudbina je tako htjela. Bio sam razočaran, hajka je bila velika, ali sam znao da od toga nemam ništa. Otišao sam na Plitvička jezera, tamo sam se mentalno oporavio i nakon toga je, kao i uvijek, život išao dalje. Jedina podrška su mi bili roditelji i žena, ostali su igrači bili sretni zbog sebe, što je i normalno. Boli, svaki put kad dođem u Trening kamp u Zenici vidim slike iz Brazila i ne mogu reći da mi je svejedno", kaže Zukanović pa nastavlja:

"Zvao sam selektora Safeta Sušića mnogo puta, ali nikada mi se nije javio nakon toga. Htio sam im reći da me kazne i uzmu mi premije koje smo dobili, samo da mi ne diraju taj Brazil, to Svjetsko prvenstvo", istakao je bh. reprezentativac.

Na kraju je rekao da očekuje velike stvari od sadašnjeg selektora Dušana Bajevića i njegovog stručnog štaba, a kompletan razgovor s igračem SPAL-a možete pogledati u videoprilogu.