Uključena i policija
75

Žrtva promašenog penala: Jorgensenu prijete smrću, Danci oštro osudili ovaj potez

Klix.ba
Nicolai Jorgensen (Foto: EPA-EFE)
Nicolai Jorgensen (Foto: EPA-EFE)
Napadač nogometne reprezentacije Danske Nicolai Jorgensen našao se na velikom udaru javnosti nakon promašenog penala protiv Hrvatske, a iako je on samo jedan od tri nogometaša koji su promašili penal, pojedini navijači su otišli toliko daleko da su mu prijetili ćak i smrću.

Podsjećamo, golman Hrvatske Danijel Subašić odbranio je tri penala zahvaljujući kojima je Hrvatska prošla među osam najjačih ekipa svijeta, a jedan od onih koji su promašili bio je napadač Feyenoorda, koji je uz to odigrao izuzetno lošu utakmicu, što je dodatno naljutilo danske navijače.

Nakon meča, pojedini su prijetili ovom napadaču smrću, zbog čega je burno reagovala danska javnost, a posebno Nogometni savez Danske koji se oglasio i službenim saopćenjem.

"Stop! Naše društvo nikada ne smije prihvatiti prijetnje smrću, bilo da su one upućene igraču na Svjetskom prvenstvu, političaru ili bilo kome drugom. To je neprihvatljivo i potpuno neprimjereno. Kako bi se ovo ludilo zaustavilo, cijeli slučaj ćemo prijaviti policiji", stoji u obavještenju saveza.

Podsjećamo, Danska je plasman u osminu finala izborila u grupi sa Francuskom, Peruom i Australijom, a u osmini finala u prvoj minuti su stigli u vodstvo, da bi Hrvati brzo nakon toga stigli do izjednačenja. Narednih 115 minuta nije bilo pogodaka, a onda su Vatreni boljim izvođenjem penala prošli u četvrtfinale.