Premijer liga BiH
212

Zrinjski - Sarajevo 2:2: Sjajan derbi u Mostaru, Plemići vodili pa spašavali bod

Piše: K. H.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Ekipe Zrinjskog i Sarajeva u Mostaru su odigrale fantastičan meč u derbiju 17. kola Premijer lige BiH, a konačni rezultat na stadionu Pod Bijelim brijegom glasio je 2:2.

Prvo poluvrijeme proteklo je u izuzetno ofanzivnoj igri i s jedne i s druge strane. Sarajevo je imalo prvu priliku u drugoj minuti kada je Krste Velkoski centrirao iz slobodnog udarca, ali lopta nije pronašla nijednog njegovog saigrača, da bi tri minute nakon toga Dalibor Veselinović umalo doveo Plemiće u vodstvo kada je glavom pogodio samo stativu.

Isti igrač je imao novu priliku u osmoj minuti kada je malo zakasnio na centaršut Ognjena Todorovića s lijeve strane, ali u 11. minuti spasa za Sarajevo nije bilo i Zrinjski je stigao u vodstvo. Todorović je dodao do Bilbije, a najbolji strijelac Premijer lige BiH postiže 13. pogodak za veliko slavlje domaćih navijača na stadionu Pod Bijelim brijegom.

Ovo je za Bilbiju bila 100. utakmica u dresu Zrinjskog zbog čega je prije početka meča dobio poklon od čelnika kluba, a u dresu Plemića osvojio je tri titule prvaka i već godinama važi za jednog od najboljih igrača domaćeg prvenstva.

Sarajevo je odmah krenulo po poravnanje, ali je Hebibović ubrzo pogodio stativu, da bi Velkoski u 30. minuti iz slobodnog udarca šutirao malo pored stative golmana Ivana Brkića. Bilbija je odmah na drugoj strani imao novu stopostotnu priliku, ali se spetljao ispred gola Kovačevića, a posljednju priliku u prvom poluvremenu imao je Ahmetović koji je pogodio prečku.

Za razliku od prvog, drugo poluvremene na početku nije donijelo lijep nogomet za publiku kao što je to bio slučaj u prvih 45 minuta. Nakon oprezne igre i s jedne i s druge strane, Jakovljević je pogriješio u 60. minuti, a nakon toga Barišić ruši Ahmetovića i sudija Bjelica pokazuje na bijelu tačku. Siguran realizator bio je Krste Velkoski koji je poravnao rezultat na 1:1.

Deset minuta nakon toga, Bordo ekipa u potpunosti je šokirala domaće navijače. Velkoski je centrirao iz kornera s lijeve strane, lopta je išla u ruke domaćem golmanu Brkiću koji pravi veliku grešku, ispušta loptu iz ruku i spušta je do Adukora koji pogađa za 1:2 i veliko slavlje gostujućih igrača i navijača.

Zrinjski je svim silama krenuo u napad. U 80. minuti sudija Bjelica drugi put pokazuje na bijelu tačku nakon nejasnog pada Veselinovića, iako su gosti odmah žestoko protestvovali jer se zaista čini da duela nije bilo, a Nemanja Bilbija postiže drugi pogodak na ovom meču i tako vraća stvari na početak.

Adukor je u 87. minuti imao novu priliku da Sarajevo donese u vodstvo, ali nije uspio pogoditi mrežu Brkića, da bi opasan udarac Todorovića na drugoj strani opasno odbranio Kovačević.

Nakon ovog kola, Sarajevo ostaje lider Premijer lige BiH sa pet bodova više od Zrinjskog i devet više od Željezničara koji svoj meč ovog kola igra u nedjelju protiv Tuzla Cityja.