Potvrda dominacije
59

Zrinjski prvi put u historiji preuzeo prvo mjesto na vječnoj tabeli Premijer lige BiH

H. H.
Slavlje igrača Zrinjskog nakon vodećeg gola protiv Sarajeva (Foto: T. S./Klix.ba)
Slavlje igrača Zrinjskog nakon vodećeg gola protiv Sarajeva (Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog pobijedili su kao gosti ekipu Sarajeva u Mostaru rezultatom 2:0 u okviru 20. kola m.tel Premijer lige, a osim tri važna boda u borbi za titulu, Zrinjski je prvi put u historiji izbio i na vrh vječne tabele našeg šampionata.

Zajednička liga na tlu cijele BiH igra se od sezone 2002/2003., a na vrhu po broju osvojenih bodova uglavnom su neprikosnoveni bili sarajevski rivali - Sarajevo i Željezničar.

Konačno, nakon gotovo 20 godina i sedam osvojenih titula, Zrinjski je današnjom pobjedom prestigao Sarajevo i sada je vodeći na vječnoj tabeli sa 1.153 boda.

Istina, Mostarci su u zvaničnim utakmicama osvojili 1.154 boda, ali jedan im je oduzet nakon što su samovoljno napustili teren protiv Orašja u sezoni 2006/07.

Sarajevo je sada drugo sa bodom manje od Zrinsjkog (1.152), a trećeplasirani Željezničar skupio je 1.125 bodova. Četvrti je Široki Brijeg sa 1.083 i to su jedina četiri kluba koja nikada nisu ispadala u niži rang tokom 20 godina zajedničke Premijer lige.

Kompletnu vječnu tabelu Premijer lige BiH pogledajte ovdje.

S tri nova boda Zrinjski se učvrstio na vrhu tabele Premijer lige BiH i na putu je da osvoji osmu titulu prvaka. Mostarci sada imaju 42 boda, šest više i utakmicu manje u odnosu na Široki Brijeg i Borac. Željezničar je četvrti s 29, Velež peti s 27, a Sarajevo šesto s 25 bodova.