Premijer liga BiH
130

Zrinjski ponovo pokazao snagu i zagorčao debi novog trenera Željezničara

D. P.
Zrinjski je nastavio sa sjajnim igrama (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog rezultatom 2:0 savladali su Željezničar na startu 26. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine i tako nastavili siguran pohod ka odbrani titule prvaka.
Zrinjski je u Čitluku dočekao derbi protiv dugogodišnjeg rivala, a to je bila prilika da novi trener Nermin Bašić debituje na klupi Željezničara. Međutim, debi neće pamtiti po dobrim stvarima.

Utakmica je počela baš onako kako je Zrinjski i želio. Prva ozbiljnija šansa rezultirala je golom za domaćina, a strijelac je ponovo bio Nemanja Bilbija.

Najbolji strijelac u historiji Premijer lige pogodio je nakon ubačaja Josipa Ćorluke s desne strane, a mora se naglasiti kako su stoper Edin Cocalić i golman Želje Josip Bender vrlo loše reagovali.

Plavi se nisu ni oporavili od prvog šoka, a već su doživjeli drugi. U 26. minuti Bilbija pogađa glavom nakon slobodnog udarca, a lopta je na putu ka golu nekoga pogodila i tako prevarila golmana gostiju.

Do odlaska na odmor rezultat se nije mijenjao, tako da je Zrinjski imao sigurnu prednost na poluvremenu.

U nastavku je Željezničar pokašao igrati nogomet i neko vrijeme imao kontrolu lopte. Međutim, to nije donijelo niti jednu pravu priliku na utakmici.

U 60. minuti moglo je biti 3:0. Mario Ćuže je silovitim udarcem s desne strane uzdrmao prečku gola Željezničara.

Prvu solidnu akciju Plavi su izveli u 68. minuti. Lopta je na desnu stranu stigla do rezerviste Josepha Amoaha, ali je igrač iz Gane šutirao preko gola lijevom nogom.

U 77. minuti Bilbija je mogao do hat-tricka, ali je u posljednji trenutak neko iz odbrane Željezničara izblokirao udarac i uputio ga u korner.

Težak poraz Plavih spasio je Bender u 81. minuti nakon što je na njega sam istrčao Mandić, ali je onda šutirao ne toliko dobro i omogućio je golmanu da ne dozvoli treći gol Zrinjskog.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, tako da Zrinjski odlazi na velikih 20 bodova prednosti u odnosu na Borac, koji ima i utakmicu manje. Čini se da je pitanje dana kada će Plemići odbraniti titulu prvaka naše zemlje.

U narednom kolu Zrinjski će gostovati Veležu u velikom mostarskom derbiju, dok će Željezničar dočekati Široki Brijeg i to će biti šansa da Bašić osvoji prve bodove na klupi Plavih.

Rezultat i strijelac:

Zrinjski - Željezničar 2:0 (Bilbija 11', 26')

Tabela: