Premijer liga BiH
7

Zrinjski pod pritiskom protiv Slobode, Široki na neugodnom gostovanju kod Mladosti

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U 16. kolu BHT Premijer lige BiH aktuelni šampion Zrinjski na svom terenu u Mostaru dočekuje Slobodu (15:00 sati) i nada se pobjedi koja bi smanjila pritisak povećan usljed rezultatske krize.

Pored duela u Mostaru, danas se igraju još tri utakmice i sve tri počinju u terminu od 13:00 sati. Široki kao lider tabele gostuje ekipi Mladost Doboj-Kakanj, Čelik na Bilinom Polju dočekuje Krupu, dok će posljednjeplasirani Vitez kao domaćin igrati protiv Borca.

Centralni događaj ovog kola je sarajevski derbi između Željezničara i Sarajeva na Grbavici koji počinje sutra u 13:00 sati, a u isto vrijeme igrat će se i susret između GOŠK-a i Radnika iz Bijeljine.

Mladost DK - Široki Brijeg (13:00 sati)

Mladost se nalazi na šestoj poziciji koja vodi u Ligu za prvaka i tu se želi zadržati, dok je Široki lider i on će također učiniti sve da zadrži prednost u odnosu na ostale protivnike, a najbliži je Željezničar koji ima dva boda manje.

Ekipa Edisa Mulalića upisala je jednu pobjedu i dva poraza u posljednja tri ligaška susreta, a računajući posljednjih šest takmičarskih mečeva, Mladost zapravo i ima samo jednu pobjedu. Ipak, Mladost je na domaćem terenu besprijekorna i u sedam ligaških mečeva ima pet pobjeda i dva remija.

Na drugoj strani, Goran Sablić može biti prezadovoljan nevjerovatnom formom Širokog koji je u posljednjih devet takmičarskih mečeva upisao maksimalnih devet pobjeda.

Čelik - Krupa (13:00 sati, Moja TV)

Čelik je na gostovanju kod Radnika u Bijeljini prošlog vikenda upisao treći uzastopni poraz te je ostao na pretposljednjem mjestu tabele s tri boda manje od GOŠK-a, ali i Slobode koja je prošlog vikenda savladala Vitez.

Krupa u ovaj meč ulazi izuzetno raspoložena pošto je u posljednjih šest mečeva u ligi i Kupu BiH upisala četiri pobjede i dva remija pri čemu je srušila i Zrinjski na domaćem terenu.

Vitez - Borac (13:00 sati)

Sa samo šest osvojenih bodova Vitez je na posljednjem mjestu prvenstva i već sada se može reći da mu treba pravo čudo da na kraju ne ispadne iz lige. U posljednjih osam mečeva u svim takmičenjima Vitez je upisao čak šest poraza i dva remija, a za pobjedu ne zna od septembra.

U rezultatskoj krizi je i Borac koji ima samo jednu pobjedu u posljednjih šest mečeva u svim takmičenjima, a u tom periodu zabilježio je četiri poraza. Takva forma rezultirala je smjenom Zorana Milinkovića i imenovanjem Igora Jankovića na mjesto trenera. Janković, dakle, danas debituje na klupi banjalučkog tima.

Zrinjski - Sloboda (15:00 sati, Moja TV)

Tri poraza u posljednja četiri kola, odnosno samo jedna pobjeda u posljednjih pet ligaških kola doveli su Zrinjski u nezahvalnu situaciju. Zrinjski je do prije pet kola suvereno čuvao prvu poziciju tabele i nagovještavao relativno lagano osvajanje titule prvaka BiH, treće uzastopne, a sada zaostaje tri boda za Širokim Brijegom.

Pritisak koji imaju, Plemići će pokušati smanjiti eventualnom pobjedom protiv Slobode koja u meč ulazi s remijem protiv Krupe i s pobjedom protiv Viteza, a u Mostaru bi za Slobodu svaki bod bio bonus.

Tabela: