Nogomet
12

Zrinjski pobijedio Velež u mostarskom derbiju i plasirao se u polufinale Kupa BiH

Piše: D. B.
Velež - Zrinjski (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Na stadionu "Vrapčići" u Mostaru odigran je derbi ljutih rivala Veleža i Zrinjskog. Bio je to uzvratni susret četvrtfinala Kupa BiH nakon što je prva utakmica prošle sedmice završena rezultatom 2:2. Zrinjski je u revanšu pobijedio 2:0 golovima Stojkića i Nikolića te se plasirao u polufinale Kupa BiH.

U početku utakmice koju je s tribina pratilo više od 3.000 gledatelja nije bilo ozbiljnijih prilika. Uprkos tome, atmosfera na tribinama je bila sjajna, podršku su imali igrači i jednog i drugog tima. Prva prilika se ukazala za domaće u 13. minuti, ali je Pejićev pokušaj glavom završio pored gola Zrinjskog. Dvije minute kasnije je iz povoljne situacije za pogodak neprecizan bio Haurdić.

Pejić je u 22. minuti šutirao iz slobodnog udarca, ali nije ugrozio gol Zrinjskog.

U Vrapčićima se igralo dosta oprezno s obzirom na veliki ulog, plasman u polufinale Kupa BiH.

Igrala se 29. minuta kada je Velež zaprijetio iz kontranapada, ali je Hebibović na kraju šutirao pored Dujkovićevog gola. Potom je pokušao i Zvonić u narednom napadu, ali bez uspjeha. Veležov nogometaš Zolj je uputio udarac glavom nakon kornera, no, promjene rezultata nije bilo.

Odličan napad Veleža je u posljednji čas zaustavila odbrana Zrinjskog u 37. minuti utakmice.

U finišu prvog poluvremena je Zrinjski bio nešto konkretniji. Prvo je Crnov zaprijetio sa 17 metara, a potom je u 45. minuti vodstvo Zrinjskom donio kapiten Stojkić. Tim rezultatom završeno je prvo poluvrijeme.

Velež je u nastavku morao juriti rezultat. U 48. minuti je udarac Hebibovića zaustavio Dujković. Borba na terenu se nastavila sve do 61. minute kada je nakratko susret prekinut zbog bakljade navijača Zrinjskog. U nastavku utakmice je tempo igre opao, što je Plemićima itekako odgovaralo. Nogometaši Veleža nisu imali ideju kako doći do prijeko potrebnog pogotka.

U finišu utakmice je za konačnih 2:0 u korist Zrinjskog pogodio Nikolić. Potom su navijači Veleža napravili nerede i nisu dozvolili odigravanje sudijske nadoknade. Nakon što su se stvorili uvjeti na igru, nogometaši su odigrali sudijsku nadoknadu. Plemići su pobijedili rezultatom 2:0 i u polufinalu su Kupa BiH.