Evropska liga
42

Zrinjski neporažen u Holandiji, fenomenalni Brkić izluđivao Utrechtove napadače

N. K.
Foto: Utrechtfans.nl
Foto: Utrechtfans.nl
Nogometaši Utrechta i Zrinjskog odigrali su u Holandiji u prvoj utakmici drugog pretkola Evropske lige neriješeno 1:1 pa će se pitanje putnika u narednu fazu rješavati na revanšu u Mostaru naredne sedmice.

Domaći su krenuli žestoko od samog početka, a prvu veliku priliku imali su u 15. minuti kada je Brkić odbranio šut Mahera.

Iz dobrih situacija su potom neprecizni bili Lonwijk i Janssen, a kazna za promašaje stigla je u 34. minuti kada je mrežu domaćih zatresao sjajni Govedarica.

Mogao je Zrinjski vrlo brzo preko Kadušića udvostručiti prednost, ali je Jensen bio oprezan. Do odlaska na odmor Utrecht je imao još dvije dobre prilike. Međutim, oba puta je Brkić bio na visini zadatka te je neutralisao pokušaje Lonwijka i Cernyja.

Već u prvoj minuti nastavka Utrecht je opet opasno zaprijetio, ali Brkić sjajno reagovao na udarac Van de Streeka. S druge strane, prvu priliku u nastavku Plemići su imali u 56. minuti kada je Čirjak iz dobre pozicije pucao pored gola.

Pet minuta kasnije Utrecht ipak dolazi do izjednačenja. Kerk je pokupio odbijenu loptu i zakucao je u mrežu za veliko slavlje domaćih navijača.

Nastavio je Brkić senzacionalno braniti i do kraja meča te je još jednom izludio Gustafsona i Kerka pa promjene rezultata više nije bilo.

Zanimljivo da je Utrecht imao čak 26 šuteva ka golu Brkića, od toga 13 u okvir, ali su uspjeli postići svega jedan pogodak.

Revanš se igra na stadionu pod Bijelim Brijegom u Mostaru za sedam dana.