Derbi kola
67

Zrinjski ne odustaje od titule, Plemići u Mostaru porazili blijedi Željezničar

Piše: K. H.
Foto: D. Z./Klix.ba
Zrinjski - Željezničar (Foto: R. D./Klix.ba)
Ekipa Zrinjskog slavila je u velikom derbiju 26. kola Premijer lige BiH protiv Željezničara minimalnim rezultatom 1:0.

Prvo poluvrijeme derbija u Mostaru nije obilovalo velikim brojem prilika, a u prvih 45 minuta vrijedi izdvojiti veliku šansu koju je Željezničar imao preko Veselinovića u 34. minuti kada je ovaj krilni napadač izašao sam ispred Brkića, ali je šutirao veoma loše i golman domaćih mu je odbranio ovaj pokušaj.

Do kraja prvog poluvremena Zrinjski je preko Filipovića pokušao doći u vodstvo, no njegov udarac ide pored gola.

U četvrtoj minuti drugog poluvremena, aktuelni prvak stiže u vodstvo. Strijelac pogotka nakon odličnog centaršuta iz kornera bio je Pezer koji donosi veliko slavlje svojim navijačima. Zrinjski je u 55. minuti ostao s igračem manje jer je crveni karton dobio Kristijan Stanić, ali ni to nije pomoglo Željezničaru da nametne željeni tempo igre i stigne do poravnanja.

Sjajan meč odigrali su Krupa i Čelik, a pobjeda je na kraju pripala posljednjeplasiranoj ekipi na tabeli Premijer lige BiH koja je s ubjedljivih 5:2 savladala crno-crvene iz Zenice. Mandić i Brtan su u 17. i 27. minuti doveli Krupu u vodstvo od 2:0, Dilaver je u 39. minuti smanjio na 2:1, ali već u sljedećem napadu Babić pogađa za 3:1.

Okić je u 51. minuti smanjio na 3:2 i kada se činilo da će Čelik krenuti makar po jedan bod, rezervista Aganspahić postiže dva pogotka i svojoj ekipi donosi tri boda i pobjedu od 5:2.

Radnik je sve do 90. minute imao tri boda na gostovanju kod Tuzla Cityja, ali Stojčev u samom finišu donosi jedan bod Tuzlacima. Strijelac pogotka za ekipu iz Bijeljine bio je Hadžić.

Zvijezda 09 upisala je izuzetno važnu pobjedu u borbi za opstanak protiv Mladosti iz Doboj-Kaknja na svom terenu rezultatom 2:1. Govedarica je doveo domaće u vodstvo u 26. minuti, Andić je u 44. povisio na 2:0, a konačnih 2:1 postavio je Anđušić u 55. minuti.

Mladost je u drugom poluvremenu svim silama pokušavala stići do jednog boda, ali u tome nisu uspjeli, pa je domaći tim osvojio izuzetno važna tri boda.