11. jula u Armeniji
109

Zrinjski najavio evropske utakmice: Sve osim prolaska za nas bi bio neuspjeh

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Osmostruki prvak BiH Zrinjski iz Mostara je najavio otvaranja sezone koju će Plemići početi prvom utakmicom u kvalifikacijama za Ligu prvaka u gostima kod armenskog prvaka Urartu 11. jula sa velikim ambicijama.

Iz Uprave kluba su na konferenciji za medije kazali kako u ovu sezonu na krilima dvostruke krune kreću s najvećim ambicijama, među kojima je i igranje grupne faze jednog UEFA-inog takmičenja.

Predsjednik Upravnog odbora Denis Lasić smatra da je protivnik na neki način nepoznat, ali je uvjeren u snagu Zrinjskog i veliki uspjeh.

Denis Lasić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Denis Lasić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Što se tiče Evrope nadamo se da ćemo napraviti mali korak više nego prošle sezone kada smo bili blizu da završimo u grupnoj fazi Konferencijske lige. Nadamo se da ćemo ove godine to uspjeti uz naše znanje, umijeće, ali i dozu sreće koja je uvijek potrebna", rekao je Lasić.

Ističe da su ambicije uvijek na najvišem nivou i da Zrinjski opet ide na Prvenstvo BiH i na Kup.

"Mislim da imamo ekipu bolju nego prošle godine, ali imamo odličan rad našega trenera Rendulića sa saradnicima. Tako da ne sumnjam da ćemo biti, bez imalo skromnosti glavni pretendenti za naslov", kazao je Lasić.

Ističe da je stanka između kraja prvenstva i početka evropskih utakmica bila je dosta kratka, ali da se uradio uradilo dosta infrastrukturnih poduhvata na samom stadionu koji će biti spreman za evropsku utakmicu, odnosno revanš koji će se igrati u Mostaru 18. jula stadionu pod Bijelim Brijegom.

"Stadion se već sada 'ušminkava' za evropske utakmice i to je blizu kraja. Hibridni teren je postavljen, a ovih će dana u potpunosti biti u funkciji. Tribine su osvježene, prostorije osigurane, a riješena je i VAR tehnologija. Puno je detalja koji se moraju osigurati da bismo bili sudionici toga natjecanja. Mislim da smo to uspješno uradili i na neki način smo ponosni", istaknuo je Lasić.

Izvršni dopredsjednik Upravnog odbora Danko Šulenta je naglasio da je u prošloj sezoni HŠK Zrinjski sa svojim stadionom svrstan u treću kategoriju UEFA-ine rang liste zbog čega je mogao igrati zaključno s trećim pretkolom utakmice na svom stadionu što je veoma značajno.

Danko Šulenta (Foto: G. Š./Klix.ba)
Danko Šulenta (Foto: G. Š./Klix.ba)

"S obzirom na to da su delegati, koji svaki put prilikom dolaska na susret u Mostaru provjeravaju stanje stadiona i okolnih objekata, dali iznimno pozitivno mišljenja što se tiče odnosa i želje da se svaka sitnica popravi, omogućeno nam je da zadnju četvrtu rundu igramo na našem stadionu. Na krilima tih dobrih izvješća bili smo u poziciji da igramo i grupnu fazu na stadionu pod Bijelim Brijegom. Ove godine idemo sve ispočetka. Ispunili smo potrebne uslove, ali puno toga će pisati u izvješću delegata koji bude na našoj utakmici. Mislim da je ovog puta iz Bjelorusije i temeljem njegovog izvještaja ćemo dobiti smjernice za sljedeća dva pretkola, jer naravno namjeravamo igrati i nokaut fazu, dakle do kraja i nastojimo se plasirati u grupnu fazu natjecanja te igrati na našem stadion, jer smo jedino tako postigli cilj", rekao je Šulenta.

Što se tiče evropskog dvomeča koji ih očekuje tvrdi da, "Zrinjski je bolja momčad sa međunarodnim iskustvima i sve osim prolaska prve prepreke bio bi neuspjeh".

Amir Gross Kabiri (Foto: G. Š./Klix.ba)
Amir Gross Kabiri (Foto: G. Š./Klix.ba)

Potpredsjednik Upravnog odbora Amir Gross Kabiri kaže da će Uprava Zrinjskog osigurati svijetlu budućnost mostarskog kluba i da su svi uspjesi rezultati zajedništva.

"Vjerujem da je snaga kluba u našoj saradnji i razmjeni ideja. Imamo velike planove za budućnost, a ljudi iz kluba neumorno rade. Ne slavimo uspjehe tokom, nego na kraju sezone jer smo mi ovdje da radimo, a ne da pričamo. U našem pristupu odvija se dijalog bez kojega ne možemo donijeti ispravne odluke. Mislim da smo imali napeto i kratko ljeto, ali smo sastavili najbolji mogući tim i sada je red na igračima da se dokažu i pokažu na terenu u sljedećim utakmicama", zaključio je Kabiri.