Premijer liga
7

Zrinjski i Široki u hercegovačkom derbiju, Mulalić prvi put protiv Željezničara

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Derbi 2. kola BHT Premijer lige BiH igra se u Hercegovini gdje će aktuelni prvak lige Zrinjski ugostiti prvaka Kupa BiH ekipu Širokog. Primamljivu uvertiru ima i okršaj u Doboju kod Kaknja, jer tamo će Edis Mulalić kao trener Mladosti prvi put u fudbalskoj karijeri izaći na megdan Željezničaru. Preostale dvije utakmice 2. kola ove subote igraju Vitez i Krupa te Sloboda i Radnik iz Bijeljine.

Mladost Doboj-Kakanj - Željezničar (17:30 sati, Moja TV)

Ovaj meč će biti posebno interesantan zbog trenera Mladosti Edisa Mulalića koji je cijelu igračku i najveći dio trenerske karijere proveo u Željezničaru. Danas će po prvi put tražiti put kako da sruši Plave.

On je nakon igračke karijere radio kao trener u omladinskom pogonu Željezničara, potom u prvom timu kao pomoćnik da bi u sezoni 2015/16. dobio ulogu trenera prvog tima. Ipak, kolo prije kraja te sezone dobio je otkaz. Prošlu sezonu proveo je u crnogorskom Dečiću nakon čega je stigao u Mladost proteklog juna.

Iz Mladosti su najavili da će pred ovaj meč "svi posjetioci primijetiti mnogo novina na stadionu". Takva najava dodatno budi draž navijačima pred ovaj meč.

Uz sve to, meč je itekako bitan i za Željezničar koji je dan prije 1. kola i domaće pobjede nad GOŠK-om (3:1) smijenio Slavka Petrovića i postavio Admira Adžema na mjesto prvog trenera. Ovo je Adžemov drugi mandat na klupi Plavih čije je juniore u prošloj sezoni vodio do titule prvaka BiH.

Mladost je u 1. kolu također na domaćem terenu slavila protiv Viteza minimalnim rezultatom 1:0.

Vitez - Krupa (17:30 sati)

Nakon gostujućeg poraza od Mladosti ekipa Viteza će imati dodatan motiv za pobjedom protiv Krupe, ali to neće biti nimalo lagano s obzirom da je Krupa ekipa koja je dokazala da pripada vrhu bh. fudbala pošto je na kraju prošle sezone završila četvrta na tabeli.

Krupa je u 1. kolu u gostima remizirala protiv Radnika u Bijeljini. Bilo je 0:0, a utakmica je odigrana pod izuzetno teškim vremenskim uslovima, jer je vrućina bila ogromna.

Sloboda - Radnik Bijeljina (19:30 sati)

Sloboda i Radnik su u protekle dvije sezone imali nekoliko vrlo važnih međusobnih duela. U sezoni 2015/16. igrali su finale Kupa BiH, dok su se prošle sezone, zajedno s Krupom, borili za četvrto mjesto na tabeli u nadi da će ono donijeti plasman u Evropu.

I ovaj meč je od velikog značaja za oba tima, jer je Sloboda u 1. kolu poražena od Širokog Brijega (2:0) u gostima, dok je Radnik kod kuće remizirao protiv Krupe (0:0).

Barem jedan od ova dva tima će izgubiti minimalno četiri boda u prva dva kola sezone što sigurno nije po planu.

Zrinjski - Široki Brijeg (20:00 sati, BHRT)

Veliki hercegovački derbi odigrat će aktuelni prvak BiH Zrinjski i aktuelni osvajač Kupa BiH Široki Brijeg na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru.

Oba tima u sezonu ulaze s velikim ambicijama, kao i obično, s tim da su ovaj put motivi zaista ogromni. Zrinjski želi nastaviti s dominacijom u bh. fudbalu, a dominacija se ogleda u tri titule prvaka BiH u posljednje četiri sezone.

Široki nakon sezone u kojoj je igrao Ligu za opstanak želi pokazati da je prošla sezona, kada je u pitanju uspjeh u ligi, bila samo izuzetak.

A oba tima imaju puno pravo da se nadaju velikim stvarima i u ovoj sezoni, jer su pružili jako dobre predstave u evropskim takmičenjima te su u 1. kolu pobijedili Sarajevo, odnosno Slobodu. Plemići su, naime, slavili na Koševu s 2:1, dok je Široki na Pecari savladao Slobodu s 2:0.