Premijer liga BiH
9

Zrinjski gostuje Krupi, Čelik u potrazi za tri boda protiv Mladosti

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U 5. kolu Lige za prvaka BiH Krupa na svom terenu dočekuje Zrinjski, a na današnjem rasporedu su i dva meča Lige za opstanak u kojima se sastaju Čelik i Mladost Doboj-Kakanj te Sloboda i Borac.

Kraj prošlog kola značio je i ispadanje Viteza u Prvu ligu FBiH, a Vitežane je u niži rang poslao Čelik koji je kao gost slavio rezultatom 4:0. Istog vikenda, Željezničar je na Grbavici izvukao remi protiv Širokog Brijega (1:1), a takav rezultat iskoristio je Zrinjski koji je kod kuće savladao Sarajevo (1:0) i primakao se Plavima na samo dva boda zaostatka na vrhu tabele.

Liga za prvaka

Krupa - Zrinjski (16:30 sati, BHRT)

Tabela Lige za prvaka:

Krupa u meč protiv Zrinjskog ulazi s nizom od šest utakmica bez ligaške pobjede, a sredinom sedmice u prvoj utakmici polufinala Kupa BiH slavila je protiv Zvijezde 09 u gostima rezultatom 4:0 te se nalazi na pragu plasmana u finale.

Upravo je taj rezultat u Kupu fokus za ekipu Slobodana Starčevića koja će, kako stvari stoje, šanse za izlazak u Evropu tražiti kroz Kup, a ne kroz ligu u kojoj za četvrtoplasiranim Sarajevom zaostaje šest i za trećeplasiranim Širokim 11 bodova.

Zrinjski je pobjedom protiv Sarajeva prekinuo niz od četiri uzastopna ligaška remija i protiv Krupe će dati sve od sebe da slavi pošto se u nedjelju igra sarajevski derbi na Koševu i moguće je da Željezničar ponovo ne upiše pobjedu. U tom slučaju, Zrinjski bi se bodovno barem izjednačio s Plavima na vrhu tabele.

Trener Zrinjskog i dalje ne može računati na povrijeđenog kapitena Peru Stojkića, zbog lakše povrede u Krupu nije otputovao ni Miloš Aćimović, dok je do kraja sezone izgubljen Ed Kevin Kokorović, koji je prije dva dana na treningu slomio ključnu kost.

Liga za opstanak

Sloboda - Borac (16:30 sati)

Čelik - Mladost (18:00 sati, Moja TV)

Tabela Lige za opstanak:

Sloboda meč s Borcem dočekuje u formi koja kaže da u posljednjih sedam mečeva nije okusila poraz, ali je u tih sedam takmičarskih mečeva upisala šest remija. Ovo će za ekipu Slavka Petrovića biti treći meč u posljednjih sedam dana pošto je Sloboda sredinom sedmice gostovala na Grbavici gdje je remizirala (0:0) u prvoj utakmici polufinala Kupa BiH.

"Odigrati tri utakmice u sedam dana znači uložiti strahovito mnogo snage i to košta igrače. Mi smo se pokušali jučer kroz jedan regenerativni trening malo osvježiti. Nadam se da će moji igrači ući dovoljno svježi u tu utakmicu", rekao je Petrović pred utakmicu.

Borac je prošlog vikenda kod kuće remizirao protiv GOŠK-a i on svakako mnogo opuštenije ulazi u ovaj meč, jer Borac ima 10 bodova više od Čelika koji je u zoni za ispadanje, dok Sloboda ima samo šest bodova više od zeničkog tima.

"Naša bodovna prednost u odnosu na direktne konkurente u borbi za opstanak je dobra, ali moramo biti oprezni. Sloboda je polufinalista kupa, biće teška i tvrda utakmica, ali nadam se da ćemo se vratiti neporaženi", optimista je pomoćni trener Borca Marko Maksimović.

Pod velikim imperativom pobjede nalazi se Čelik koji kod kuće dočekuje Mladost. Čelik ima niz od četiri utakmice bez poraza pri čemu je dva puta slavio. Svaki novi kiks vjerovatno bi značio i konačan oproštaj od Premijer lige.

"Trebali bismo da igramo još angažovanije nego u prošloj utakmici, jer je Mladost znatno bolja ekipa od Vitežana što su pokazali u dosadašnjem dijelu prvenstva. U našim redovima nema većih problema što je pokazao i rezultat iz Viteza, ali i sutra priželjkujemo novu pobjedu", kazao je član stručnog štaba zeničkog tima Jasmin Džidić.

Ekipu Mladosti će prvi put kao glavni trener predvoditi Nermin Šabić koji je zamijenio Edisa Mulalića. Podsjetimo, Mulalić je početkom sedmice dao iznenađujući otkaz, a na njegovo mjesto stigao je dojučerašnji trener Zvijezde iz Gradačca i bivši pomoćni trener Ibre Rahimića i Husrefa Musemića iz vremena dok su ova dva trenera vodila upravo Mladost.