"Trofej prijateljstva"
2

Znate li priču o najzdravijem rivalstvu: "Pao" je i poljubac u duelu čuvenih engleskih ekipa

D. P.
O'Nien je poljubio rivala i privukao pažnju (Foto: Screenshot)
O'Nien je poljubio rivala i privukao pažnju (Foto: Screenshot)
U svijetu velikih rivalstava između omraženih ekipa, rijetkost je pronaći priču sličnu onoj koju njeguju čuvene engleske ekipe Sunderlanda i Norwicha.

Sunderland i Norwich, potpuno iznenada, 1985. godine postali su prijatelji. Crne mačke i Kanarinci sastali su se u finalu Liga kupa, nakon kojeg se odnos navijača i klubova ovih ekipa potpuno promijenio.

Norwich je slavio rezultatom 1:0, a navijači Sunderlanda ostali su na tribinama i aplaudirali su svojim rivalima. Odgovor je stigao 1992. godine u polufinalu FA Cupa, kada su navijači Norwicha uzvratili i aplaudirali igračima Sunderlanda nakon plasmana u finale.

Grupe navijača počele su razmjenjivati šalove, a bizarno je to što se prijateljstvo klubova i navijača formiralo u mračnim danima kada je bilo mnogo napetosti između protivničkih navijača u Engleskoj.

Od tada, dva kluba igraju "Trofej prijateljstva", kad god se sastanu u ligi. Trofej osvaja ona ekipa koja bude imala bolji skor u dvije utakmice tokom sezone.

Za vikend je Sunderland slavio rezultatom 1:0, a i prvi meč je okončan istim rezultatom u korist Norwicha. Za ovo rivalstvo važe pravila Ryder kupa, što znači da branitelj naslova zadržava trofej. To je Sunderland, koji je u sezoni 2017/2018 nadjačao svog rivala.

U međuvremenu, nogometaš Sunderlanda Luke O'Nien čini se da je preozbiljno shvatio prijateljstko rivalstvo pa je poljubio rivala tokom jednog od duela pokraj aut-linije.