Kvalifikacije za Euro
294

Zmajevi večeras u Atini bez prava na kiks: Vrijeme je za prvu pobjedu BiH u Grčkoj

E. B.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Atini na Olimpijskom stadionu "Spyros Louis" igrati susret osmog kola kvalifikacija za Euro 2020. godine.
Zmajevi nemaju pravo na kiks te ih samo pobjeda ostavlja u utrci za plasman na Evropsko prvenstvo.

Prije početka susreta Zmajevi će saznati rezultat iz Turkua u kojem se sastaju Finska i Armenija (18:00), a izabranicima Roberta Prosinečkog u tom duelu najviše odgovara neriješen rezultat.

No, bez obzira na to kojim ishodom završi duel u Finskoj, naši nogometaši moraju slaviti na gostovanju na kojem u historiji nisu slavili.

Četiri puta BiH je gostovala u Grčkoj. Prva dva puta Grci su slavili (3:0 - 1996. i 3:2 - 2007.), a potom su uslijedila dva remija (0:0 - 2012. i 1:1 - 2016.). Sada je vrijeme i za prvu pobjedu, smatraju svi naši reprezentativci, ali i bh. javnost.

Naša selekcija je prvi put i favorit na kladionicama, ne samo iz razloga što se bori za plasman na Euro, dok je Grčka već otpala iz utrke, već i zbog toga što domaćin igra u znatno izmijenjenom sastavu.

Selektor Grčke John Van't Schip je odlučio do kraja kvalifikacionog ciklusa dati priliku mlađim igračima te su protiv Italije od nama poznatijih igrača zaigrali Bakakis, Siovas, Stafylidis, Zeca, Kourbelis, Bakasetas i Koulouris.

"Pokušat ćemo odigrati jednu dobru utakmicu s dobrim ritmom, kao što smo odigrali protiv Finske. Svjesni smo da utakmica neće biti nimalo lagana, očekuje nas jedan protivnik koji je željan dokazivanja, vidjeli smo protiv Italije da imaju veliku želju da se dokažu, ali skautirali smo ih i nadamo se najboljem. Grci su jedan ponosan narod i sigurno će dati sve od sebe. Njihovi mladi i novi igrači će sigurno biti maksimalno motivisani, mi nemamo drugog izbora nego ići na pobjedu i tako ćemo se postaviti", rekao je selektor Prosinečki pred ovaj duel.

Odranije je poznato da nema Edina Džeke zbog povrede, dok je Prosinečki u Atini ostao bez Tonija Šunjića, a nastup Edina višće i Zorana Kvržića je pod upitnikom.

Selektor Grčke John van 't Schip je istakao kako pravi ekipu za naredne kvalifikacione cikluse, ali da i pored toga očekuje dobru igru svojih izabranika.

"Primijenit ćemo ono što smo već pokazali u Italiji, gdje smo igrali dobro. Budući da smo tamo ostvarili prvi cilj, kolektivnu igru u odbrani, protiv BiH će naglasak biti na posjedu lopte i energičnosti igrača", rekao je selektor Grčke.

Susret Grčka - BiH igra se večeras u 20:45 sati na Olimpijskom stadionu "Spyros Louis" u Atini. Glavni sudija meča je njemački arbitar Felix Zwayer, a asistirat će mu sunarodnjaci Thorsten Schiffner i Marco Achmuller.

U istom terminu u Vaduzu se sastaju Lihtenštajn i Italija, dok će u 18 sati biti odigran susret između Finske i Armenije u Turkuu.