Prijateljski dvoboj u St. Gallenu
0

Zmajevi uz podršku navijača žele pružiti otpor velikom Brazilu

Piše: Edin Isanović
Zmajevi na treningu u St. Gallenu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Zmajevi na treningu u St. Gallenu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Naša nogometna reprezentacija će večeras u švicarskom St. Gallenu odmjeriti snage sa brazilskom selekcijom. Bit će ovo izuzetno dobar test za Zmajeve pred početak septembarskih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se 2014. godine održati u zemlji našeg večerašnjeg protivnika.

Šef državne selekcije Safet Sušić je na sinoć održanoj konferenciji za novinare istakao kako se još nije odlučio za udarnu postavu.

“Ne volim žuriti pri odabiru sastava. Uvijek imam nekih dilema, tako da ću razmisliti i vidjeti kako se osjećaju igrači na treningu. Igramo protiv izuzetno jakog suparnika, ali i mi imamo kvalitetan sastav. U ovom trenutku nemamo boljih igrača”, rekao je Sušić naglasivši kako ima problema sa popunjavanjem mjesta na lijevom boku.

Večeras bez Lulića

“Nakon povrede Lulića ostala je upražnjena ta pozicija. No, ima nekoliko opcija. Razmislit ću i ko će, uz Rahimića, igrati u sredini”.

Selektor je pohvalio brazilski sastav.

“Kada pogledate imena njihovih igrača, sve vam je jasno”.

Atmosfera u svlačionici naše reprezentacije je odlična. Svi su svjesni da će pozitivan rezultat biti veliki podstrek za naredne utakmice. Ipak, da bi došli do toga svi akteri trebaju biti u optimalnom izdanju. Posebno se to odnosi na veznu liniju. U slučaju da podbaci sredina terena, koja je srce svake ekipe, proći ćemo loše.

Reprezentacija ne smije podleći euforiji kojom je okružena. Protiv Portugala smo se opekli, a večeras igramo protiv najtrofejnije reprezentacije svijeta.

Bh. reprezentativci nemaju šta izgubiti, a mogu puno dobiti. Kako na rezultatskom, tako i na planu samopouzdanja.

Igrati strpljivo i mudro

Međutim, kako bi došao do željenog rezultata, a to je u ovom slučaju i remi, naš nacionalni tim treba igrati onako kako je to najčešće činio za vrijeme Papetove ere. Strpljivo, mudro i bez trenutaka opuštanja.

Može li BiH upisati pozitivan rezultat protiv favorita Brazila? Naš suparnik je moćna koncentracija kvalitetnih individualaca po svim linijama, puni su samopouzdanja, što priliči mentalitetu velesila na terenu i izvan njega. Bili su pet puta svjetski prvaci i po rejtingu će uvijek biti ispred naše reprezentacije.

Također, imaju odličan napad, što sugeriše da će posljednji bedem ispred našeg gola bit na velikom iskušenju. Brazilci ovu utakmicu vide kao probu za Olimpijske igre.

Ipak, vjerujemo da uz podršku publike, koja će i ovaj put biti 12. igrač, i malu dozu sreće Zmajevi mogu osvjetlati obraz bh. nogometa.

Utakmica u St. Gallenu počinje u 20.00 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Brazil u brojkama:

Selektor: Mano Menezes FIFA ranking: 7.

Najbolji FIFA ranking: 1. (maj 1994. i maj 2010.)
Najlošiji FIFA ranking: 8. (august 1993.)
Najviše nastupa: Cafu (142)
Najbolji strijelac: Pele (77)
Najveća pobjeda: Brazil – Nikaragva 14-0 (okrobar 1975.)
Najveći poraz: Urugvaj – Brazil 6-0 (septembar 1920.)
Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo – 18 nastupa (5 titula), Kup konfederacija – 6 nastupa (3 titule), Copa America – 32 nastupa (8 titula)

Ukupna vrijednost brazilske reprezentacije po transfermarktu je 349.500.000 eura, dok je vrijednost bh. selekcije 94.300.000 eura.