Kvalifikacije za EP
176

Zmajevi u žrijebu žele izbjeći Francusku i Srbiju, idealni protivnici Poljska i Bugarska

Piše: N. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine naći će se 2. decembra u žrijebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine, a nakon sinoćnjih susreta u Ligi nacija poznati su svi eventualni protivnici te selekcije protiv kojih ne možemo igrati.

Naime, zajedno s BiH u drugom šeširu nalaze se još reprezentacije Austrije, Češke, Danske, Islanda, Rusije, Švedske, Ukrajine, Velsa i Njemačke, što znači da protiv njih nećemo moći igrati, kao ni protiv Kosova iz političkih razloga.

Veliku ulogu u kvalifikacijama odigrat će sreća prilikom žrijeba i u slučaju da izbjegnemo najkvalitetnije ekipe iz šešira šanse za plasman na prvo historijsko Evropsko prvenstvo bit će znatno veće. U nastavku smo analizirali koji bi nam protivnici bili idealni te koje bi selekcije bilo dobro izbjeći.

Prvi šešir: Engleska, Holandija, Portugal, Švicarska, Belgija, Hrvatska, Francuska, Italija, Španija i Poljska

Nositelj u našoj grupi bit će Engleska, Holandija, Portugal, Švicarska, Belgija, Hrvatska, Italija, Španija, Poljska ili aktuelni svjetski prvak Francuska koja je sigurno najzahtjevniji protivnik i selekcija za izbjeći. Francuzi će imati motiv potvrditi uspjeh s Mundijala i neće željeti riskirati odlazak na Euro.

Španija i Engleska također imaju velike ambicije na narednom Euru, a posebno bi zanimljivo i zahtjevno bilo ukoliko bismo u žrijebu dobili komšijsku Hrvatsku, odnosno viceprvake svijeta.

S druge strane, Poljska se čini kao idealan protivnik iz prvog šešira budući da su po kvalitetu ipak stepenicu ispod ostalih devet reprezentacija.

Treći šešir: Finska, Sjeverna Irska, Norveška, Republika Irska, Srbija, Slovačka, Turska, Bugarska, Izrael i Škotska

Protivnik kojeg bismo u svakom slučaju trebali izbjeći iz trećeg šešira je Srbija koja ima izuzetno kvalitetnu ekipu, a ne treba ni zamisliti kakav bi naboj na tribinama izazvao ovaj komšijski derbi. Na posljednjem prvenstvu su uz dosta nesreće takmičenje okončali u grupnoj fazi pa istočne komšije žele na Evropskom prvenstvu dokazati kvalitet koji posjeduju.

Slovačka, Škotska i Turska također imaju više nego solidne sastave i sigurno su ekipe koje mogu napraviti određene probleme Zmajevima.

Idealan protivnik iz ove grupe je selekcija Bugarske koja na papiru ima najlošiji tim, a i početkom godine smo ih bez puno problema pobijedili u gostima u prijateljskoj utakmici. Izabranici Roberta Prosinečkog se ne bi ljutili i kada bi među ovim protivnicima dobili selekciju Finske.

Četvrti šešir: Albanija, Kipar, Estonija, Gruzija, Grčka, Litvanija, Crna Gora, Slovenija, Rumunija i Mađarska

Grčka je bez dileme najozbiljnija selekcija iz ove grupe i prvi je izbor reprezentacije za izbjegavanje. Određeni kvalitet svakako imaju Crna Gora, Albanija i Rumunija te se čini kako su svi iz nabrojane četvorke potencijalne "mine".

Ukoliko bismo mogli birati, iz ove grupe reprezentacija idealan protivnik bila bi Estonija ili Litvanija. Ranijih godina nismo imali problema s ovim selekcijama pa je izbor logičan.

Peti šešir: Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gibraltar, Kazahstan, Kosovo, Luksemburg, Makedonija, Moldavija i Farska Ostrva

Iz petog šešira najkvalitetniju ekipu ima uvijek nezgodna Armenija, a solidan tim na papiru ima i Makedonija. Gibraltar i Farska Ostrva su selekcije koje bi nam odgovarale iz ove grupe selekcija.

Šesti šešir: Andora, Latvija, Lihtenštajn, San Marino i Malta

Bilo koja od pet ekipa iz posljednjeg šestog šešira ne bi trebala predstavljati problem Zmajevima. Ipak, vrijedi istaći kako je Latvija najozbiljnija reprezentacija od nabrojanih, dok je Andora apsolutni autsajder.

Idealna grupa: Poljska, BiH, Bugarska, Estonija, Gibraltar i Andora.

Najteža grupa: Francuska, BiH, Srbija, Grčka, Armenija i Latvija

Podsjetimo, žrijebat će se ukupno deset grupa (pet sa po šest ekipa i pet sa po pet ekipa), a plasman na Euro osigurat će po dvije prvoplasirane selekcije iz grupa.

Kvalifikacije će se igrati od 21. marta do 19. novembra 2019. godine, dok je baraž (koji se od sada osigurava preko Lige nacija) zakazan za termin od 26. do 31. marta 2020. godine, nakon kojeg ćemo dobiti posljednja četiri učesnika iz četiri ranga Lige nacija (Lige A, B, C i D).

Euro će se igrati u 12 država od 12. juna do 12. jula 2020. godine.