Odluka Kriznog štaba ZDK
1

Zmajevi u odlučujućim kvalifikacionim mečevima igraju pred punim Bilinim poljem

D. P.
Nekoliko navijača istaklo je zastave na tribinama (Foto: E. M./Klix.ba)
Nekoliko navijača istaklo je zastave na tribinama (Foto: E. M./Klix.ba)
Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog dalo je saglasnost o prisustvu maksimalnog broja gledalaca na Bilinom polju na utakmicama nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Finske i Ukrajine.
Zmajevi u novembru (13. i 16.) dočekuju Finsku i Ukrajinu u finalnim borbama za odlazak u baraž za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Kako će biti potrebna podrška što većeg broja navijača, tako je Nogometni savez BiH poslao zahtjev za odobrenje prisustva publike u punom kapacitetu na Bilinom Polju.

"Planirano je da se navedene utakmice igraju uz prisustvo publike. NS BiH će organizaciju utakmica uskladiti s trenutnom epidemiološkom situacijom i mjerama koje su na snazi, kao i vašim procjenama situacije za navedeni period odigravanja utakmica te vašim uputama za eventualne posebne mjere kojih treba da se pridržavamo prilikom organizacije utakmica uz prisustvo publike", naveli su prije dva dana iz Nogometnog saveza BiH u svom zahtjevu upućenom Ministarstvu zdravstva i Kriznom štabu ZDK.

Na današnjem obraćanju medijima ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je poručio kako će se ići u tom pravcu da Zmajevi imaju što veću podršku s tribina, u skladu s epidemiološkom situacijom kada dođe vrijeme za utakmice, ali da još uvijek nema konačne odluke.

Međutim, Krizni štab je nedugo nakon toga objavio saopštenje u kojem se navodi da je odobreno prisustvo maksimalnog kapaciteta na Bilinom polju.

"Krizni štab je dao saglasnost Nogometnom savezu BiH da se kvalifikaciona utakmica za Svjetsko prvenstvo između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Finske može odigrati uz prisustvo maksimalnog broja gledalaca na stadionu Bilino polje, uz poštivanje principa vakcinisan-prebolio-testiran (VPT). Saglasili smo se da se utakmica prvi put od početka pandemije odigra pred punim tribinama, ali insistiramo na poštivanju osnovnih epidemioloških mjera koje će odrediti Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica", navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravstva ZDK.

Podsjetimo, reprezentacija BiH dočekuje Finsku 13. novembra u 15 sati, a onda i Ukrajinu 16. novembra u 20:45.